MANI

Szinte teljesen újraindult az európai autóipar

Magyarországon az Audi, a Mercedes és a Suzuki gyárában már zajlik termelés.
  • Szerző: M.M.

Néhány kivétellel újraindulnak a korábban a koronavírus-járvány miatt kontinens-szerte leállt európai autógyárak, Magyarországon az Audi, a Mercedes és a Suzuki gyárában már zajlik termelés, sok helyen pedig május első hetén indulnak újra a gyártósorok.

Idehaza április végére az Audi, a Mercedes és a Suzuki is újraindította a termelést, igaz, a korábbinál kevesebb autó készül egyelőre a magyarországi gyárakban. Valamennyi gyártó nagy hangsúlyt fektet a dolgozók biztonságára, speciális intézkedések mellett folyik a munka Esztergomban, Győrben és Kecskeméten is. A szentgotthárdi Opel gyár már április közepén jelezte, hogy készen áll arra, hogy elinduljon a termelés, de egyelőre nem tudni, mikor kerülhet erre sor, ahogy a cégcsoport többi gyáregységének újranyitási időpontja is bizonytalan.

A közép-európai országokban elsők között indult újra a termelés,

a magyarországi gyárakhoz hasonlóan Szlovákiában már szintén készülnek az új autók a sorokon.

A KIA Motors zsolnai gyárában már április 6-tól zajlik a termelés, a VW pozsonyi gyára április 20-án indult újra. A Jaguar nyitrai üzeme is áll egyelőre, a tervezett újranyitás dátuma május 18., csakúgy, mint a márka ausztriai gyára esetében.

Csehországban a Skoda az esztergomi Suzuki gyárhoz hasonlóan ezen a héten kezdte el újból a munkát gyáraiban, a Hyundai azonban már április 14. óta termel.

Sok európai gyárban május első felére tervezik a sorok beindítását:

Aston Martin: a wales-i gyár május 5-én indul, az angliai Gaydonban egyelőre bizonytalan az újrakezdés dátuma.

A BMW május 4. és 18. között indítja el európai gyártó- és összeszerelői üzemeit, a Daimler üzemei a napokban, ahogyan a Renaultnál is – csökkentett kapacitással ugyan – elindultak a gyártósorok, csakúgy, mint a márkához tartozó Dacia-nál.

A Ferrari Maranelloban és Modenaban is május 4-én rajtol, és a terveik szerint már jövő hét második felétől a korábbi termelési ütemben zajlik majd a munka.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?