MANI

Pofonegyszerű trükk, hogy csökkentsd a kiadásaid

Van egy igazán egyszerû módszer arra, hogy ezreseket tudjunk megtakarítani. Mégis kevesen használják.
  • Szerző: Ripost

Ha spórolni akarunk, vagy csak nem akarjuk, hogy kiszaladjunk a havi keretünkből, érdemes háztartási naplót vezetni.

  • Legelső lépésként nézzük át, melyek a rendszeres, fix költségeink: rezsi, törlesztőrészlet, iskoláztatás.
  • Rendszeresen és részletesen kövessük a kiadásainkat, akkor láthatjuk, hol tudunk lecsippenteni a kiadásunkból.
  • Ne feledjük elkérni a blokkokat a boltban, és minden kiadásunkat még aznap írjuk fel.
  • Döntsük el, hogyan akarjuk követni a kiadásainkat: kockás füzetben, szoftverrel, de terjed a dobozolási technika is.

Kockás füzet

Ha ebbe akarjuk vezetni a kiadásainkat, akkor érdemes három részre osztani a lapot: bal oldalra kerüljön a bevétel, középre a kiadás és jobb szélére kerüljön az „egyenleg”, hiszen ebből fogjuk tudni, még mennyi pénzünk van.

Ha a kiadásainkat is csoportosítjuk, sok következtetést tudunk levonni abból, hol tudnánk még spórolni.

Szoftver

Az interneten ma már számtalan ingyenes szoftver van, amely segítségünkre lehet a kalkulációban. Ezeknek az a lényege, hogy különböző kategóriákba rendezik a kiadásainkat. A bevitt adatokból különböző kimutatásokat kérhetünk: megtudhatjuk, egyes tételek mekkora részét képezik a kiadásainknak. Vagyis mennyit visz el a kaja, a rezsi vagy éppen a törlesztőrészlet. De a kimutatások azt is jelzik, hogy hol sikerülhet pénzt megtakarítani.

  • Jól használható a magyar és ingyenes szoftver, a Contoroll, ami egy családi költségkövető alkalmazás. A programban egyszerre több családtag kiadásait is tudjuk követni, a számlatörténeteket importálja a rendszer, van lehetőség automatikus kategorizálásra is.
  • Hasonló, valamivel egyszerűbb rendszer a Royal Cashflow is, mely szintén elérhető magyarul, és egy ingyenes regisztráció után könnyen használható.
  • De ingyenes telefonos applikációk is segítenek a költségvetésünk megtervezésében és nyomon követésében. A Költségvetésem app olyan, mint a gépen használható szoftverek, működik internet nélkül is. De a Koin is használható alkalmazás, ezt jelszóval is le tudod védeni, hogy más ne láthassa.

A dobozolás

Többen már minden költségfajtára szánt pénzt egy-egy dobozba teszik. Így kap egy dobozt a rezsi, a hitel, az élelmiszer vagy éppen a fodrász is. Fizetéskor mindig tegyünk bele pénzt aszerint, mennyit szoktunk általánosságban erre költeni. A rezsihez két-háromezer forinttal mindig többet rakjunk.

Érdemes előre gondolkodni aszerint is, hogy mennyit akarunk egy-egy születésnapra vagy karácsonyi ajándékra költeni, és ezeket egy külön dobozba gyűjteni. Így nem ér majd minket váratlan kiadásként a nagymama születésnapja…

Spórolás

  • Gondoljuk át, hogy biztos új fűnyíró kell-e vagy mindenképpen hitelből akarjuk-e megvenni az új tévét. Lehet, hogy megteszi egy használt is, az apróhirdetésekben is találunk jókat.
  • Bevásárlás előtt mindenképp csináljunk listát, ezzel csökkenthetjük annak esélyét, hogy olyat is megveszünk, amire nincs is szükségünk.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?