MELÓ

Helyetted is szétnéz az autód

A nehezen belátható kereszteződésbe betekintő, illetve a tolatásnál, oldalirányból közeledő jármûvekre figyelmeztető berendezések nagyban megkönnyítik az autósok dolgát. A Ford új fejlesztése most ezt a két rendszert ötvözi.
címkék:

Az autós optikai rendszer 1 megapixeles kamerái a kocsi orrán, illetve farán helyezkednek el, és 180 fokban figyelik környezetüket. Mivel azonban az emberi szem számára az ilyen félgömb-panorámakép nehezen értelmezhető, a műszerfali monitoron hármas osztásban jelenik meg a kép: torzításmentes képen láthatjuk a balról és jobbról érkezőket, valamint középen egyenesen előre, illetve hátra tekinthetünk, a tolatókameráknál megszokott módon.

Az első és hátsó kép akár egyidejűleg is megjeleníthető a műszerfali 8 colos monitoron; a kép 10 km/óra sebesség felett automatikusan kikapcsol.

A hármas konfiguráció kedvezőbb, mint az eddig elterjedt, kettős osztású képek, ahol csak balra, illetve jobbra tekintett a kamera: a középső nézet elhagyása funkcionálisan indokolt volt, ám aki próbált ilyen rendszerrel manőverezni, tudja, hogy a kép értelmezése a folytonosság hiánya miatt igen nehézkes.

Európában az idén bevezetendő Ford S-MAX és Galaxy buszlimuzinokon debütál az új technológia, amelyet

2020-ra minden szabadidő- és kishaszonjárművén be szeretne vezetni a gyár.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?