Létrehozva: 2016.09.30.

Megint elsők lettünk Európában: több százan használják már az új fizetési módot

Telefonra telepítették a pénztárcát - Európában elõször egy magyar bank vezette be a mobil alapú fizetést.

Korszakalkotó újítást vezetett be a Gránit Bank: Európában először ők tették lehetővé, hogy mobiltelefonnal fizetni lehessen. A bank a MasterCarddal közösen fejlesztette ki ezt a technológiát. Eölyüs Endre, a Mastercard Europe Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója azt mondta, cége azért küzd, hogy „a világon mindenhol, minden eszközzel lehessen fizetni. Egyszerűen, kényelmesen és biztonságosan – ezek  a jelszavak”.

A Gránit Pay szolgáltatás során a hagyományos bankkártyákat a mobiltelefonra telepítik, így kártya nélkül, pusztán a telefonnal lehet fizetni minden olyan terminálnál, amelynél az érintős fizetés megengedett – mondta el Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

Hat éve már, a bank indulása óta tudatosan törekedtek a digitális szolgáltatások folyamatos fejlesztésére. A bank ügyfelei az alkalmazás két héttel ezelőtti elindításakor már az első napon 164 bankkártyát digitalizáltak, s a szám néhány napon belül megduplázódott. Jelenleg több mint ezren regisztráltak, a fizetési tranzakciók száma közelít a kétezerhez.

A Gránit Pay alapja a MasterCard felhőalapú technológiája. Ez azért fontos, mert nem kell hozzá egy külön SIM, de még csak nem is a telefon SIM-kártyáján tárolják az adatokat. A módszer így sokkal biztonságosabb, és nem  függ a telefon szolgáltatójától.

Az is fontos, hogy a Gránit Pay megrendeléséhez nem kell bemennünk a bankba és kivárni a sorunkat. Csak egy NFC képes Androidos telefonra és Gránit Bankos kártyára van szükségünk.

A gyakorlatban a mobilfizetés úgy működik, hogy az ügyfél a mobilbankjában egy kattintással digitalizálni tudja a hagyományos bankkártyáját,  s ezután ha be van kapcsolva  telefonján az NFC (az érintéses kommunikáció), akkor már fizethet is a mobiljával. A fizetés biztonságát  növelni  lehet azzal a beállítással, hogy lezárt képernyővel ne működjön a mobilfizetés.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, az új fizetési mód lehetővé teszi a gazdaság további fehérítését,  a készpénzforgalom csökkentését, valamint hozzájárul a kereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az elmúlt hat évben a GDP 30 százalékáról 20 százalékra csökkent a feketegazdaság aránya az országban.

Varga szerint gazdasági sikerről is lehet beszélni, hiszen ez egy olyan termék, amely innovációt visz be a magyar bankéletbe. "Ha azt keressük, mitől tud egy gazdaság fejlődni és sikeres lenni, két dologról kell beszélnünk: az egyik, hogy megvan-e a vállalkozói szellem az adott országban. Ez a magyarokban megvan. A másik: az innovatív-képesség. Az a képesség, hogyan tudunk új technológiai elemeket valóságossá tenni. Ez a mostani termék ilyen".

Varga Mihály arról is beszélt, hogy kezdeményezni fogja egy versenyképességi tanács felállítását. Hozzátette, hogy a makrogazdasági mutatóknál jelentős javulást tudtunk elérni, amit a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai is igazolnak.

Eszerint 2014-ben négy százalékos, tavaly pedig 3,1 százalékos bővülést ért el a magyar gazdaság, miközben az államadósság a GDP arányában 74,3 százalékra csökkent, és az államháztartás hiánya mindössze 1,6 százalék volt.

"Jó makrogazdasági pályán haladunk, minden abba az irányba mutat, hogy a konzervatív, óvatos pénzügyi politika folytatódjon" - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Magyar Péter tüntetésén nem csak a Momentum szavazók, de maga Donáth Anna is részt vett

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

magyarnemzet.hu

Meleg futballisták forradalma a Bundesligában: tömeges coming out szerveződik

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!