MANIMÉKER

Nem megy a spórolás? Íme a 4 leggyakoribb csapda!

Ne élj a mának, úgy nem fog menni! És akkor sem, ha becsapod saját magad. Természetes a késztetés, hogy azonnal elköltsük a teljes fizetésünket, de ez legyőzhető.
címkék:
  • Szerző: Ripost

1.    Járj túl az eszeden! 

A génjeinkben van, hogy a pillanatnak éljünk. Az őskorban nehéz idők jártak az emberre: minden sarkon vérszomjas ragadozók vadásztak rá, és akkor evett, amikor tudott, nem amikor akart. A túlélést az agy amigdala  vagy más néven mandulamag nevű része biztosította, ami az alapvető érzelmi funkciókat szabályozza. 

Ma már ritkán esznek meg minket, az amigdala az agyunkban viszont még mindig azon dolgozik, hogy azonnal reagáljunk mindenre, legyen az harc, menekülés, táplálkozás vagy szex: ezért akarunk azonnal elkölteni mindent. 

Ha ezzel tisztában vagy, le is tudod győzni: mielőtt rohannál a boltba, gondold végig, hogy mennyivel hosszabb jövőre kell berendelkezned, mint egy ősembernek. 

Tűzz ki magadnak dátumokat, amikor felülvizsgálod a költségvetésed. Elemezd, hogy mikor mire költöttél, aztán javíts rajta, ahol kell!

2.    Hagyj fel a szokásaiddal! 

Mindannyian a szokásaink rabjai vagyunk – van olyan film, amit bármikor újra meg tudnánk nézni és van kedvenc kávénk, ami nélkül nem indul a reggel. Ha egyszer ragaszkodni kezdtük valamihez, nem tudjuk elképzelni, hogy más is megfelel helyette: ezt hívják extrapolációnak.

Ha ezt a vásárlási szokásainkon vizsgáljuk, azonnal feltűnik, hogy hol a csapda: ha az első munkahelyünkre menet mindig vettünk egy pogácsát a péknél, tartani fogjuk ezt a szokást akkor is, ha évekkel később már az egész család együtt reggelizik. 


Gondold végig, hogy mik azok a szokásaid, amelyekhez csak megszokásból ragaszkodsz és számold össze, mennyibe kerülnek! Aztán amit el tudsz hagyni, annak az árát tedd inkább félre! 

3.    Szelektív süketség

Szeretjük csak azt meghallani, ami nekünk tetszik. Ha például van egy kedvenc számítógépmárkánk, csak azokra a hirdetésekre és cikkekre fogunk figyelni, ami azt dicséri, így más, esetleg olcsóbb konkurencia képbe sem kerülhet. 


Próbáld ki, hogy legközelebb kicseréled a cikkekben a másik márka nevét a kedvencedre és úgy olvasd végig. Ha meggyőz, érdemes azt is kipróbálnod. 

4.    Élj a mának! 

Ez a jelmondat nagyon jól mutat a Facebookon vagy az Instagram-faladon, de a spórolási szokásaidra nézve katasztrofális. Hidd el, az önmérséklet tanulható! 

Nagyon fontos viszont a visszajelzés: ha megfogadod, hogy egy fél évig megállod mondjuk az impulzusvásárlásokat vagy leteszed a cigit és félreteszed az árát, ígérj meg magadnak valami jutalmat a végére.

Ha sikerült, tartsd is be! Jutalmazd meg magad, mert ez tudat alatt segít majd a következő spórolási projekt véghezvitelében! 

forrás: www.time.com

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?