LEHÚZÁS

Vigyázz, átvághatnak a dinnyével! Így ismerd fel a magyar gyümölcsöt!

Van már magyar dinnye az árusoknál, de még nagyon drága. Jó sok pénzért mást is sózhatnak rád!
  • Szerző: Ripost

Több mint egy tonna görögdinnyét foglalt le a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) egy Fejér megyei árustól, aki az út mentén, a saját terméseként árulta a gyümölcsöt, de az ellenőrzéskor lebukott. Kiderült ugyanis, hogy az áru nem származhatott a saját földjéről.

Honnan ismered fel?

A magyar dinnyét egyébként könnyű felismerni, ha valaki ismeri a trükkjét: mindegyik meg van jelölve! A dinnyeszüret során jelölőkrétával rajzol keresztet mindegyikre az az ember, aki a munkásoknak kijelöli, hogy melyiket szedjék le.
Az eredetiséget igazoló matrica leeshet, de az "x" nem kopik le, úgyhogy ha „tetkó nélküli” dinnyét akarnak neked 200 Ft körül eladni, fogj gyanút!

Kitől vásárolj?

Az őstermelők egyébként a kötelező hatósági engedélyek és forgalmazási szabályokat betartva (például érvényes közterület-foglalási engedéllyel) szabadon árulhatják a saját terményüket, de nekik is és a mástól vett dinnyével kereskedő árusoknak is mindig tudni kell igazolni a gyümölcs eredetét.
Helyben lékelni a dinnyéket viszont csak akkor szabad, ha az eszközöket lehet helyben tisztítani és fertőtleníteni, az eladónak pedig van lehetősége kezet mosni.

forrás: www.agrarszektor.hu

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?