LEHÚZÁS

Kóklerek a biztosítási piacon: 32 milliós bírság!

Szakmai végzettséget igazoló papírok és vizsga nélkül több százan szerveztek ügyfeleket az egyik legnagyobb független biztosítási alkusz nevében. Az MNB példátlan, 32 milliós bírságot vert rá a cégre, sőt további szigorítás várható.
  • Szerző: Ripost

Komoly veszélyben a fogyasztók

 

 

A szabályellenes ügyféltoborzás feltehetően már hosszú ideje zajlott. Viszont - éppen az érintettek nagy száma miatt - meglepő, hogy milyen sokáig nem figyelt fel a tiltott tevékenységre a hatóság.

Mint az MNB vizsgálata feltárta, az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. nevében több száz személy megfelelő végzettség nélkül végzett biztosításközvetítői tevékenységet - ráadásul ehhez nyilvántartásba vétel, illetve MNB hatósági vizsga is szükséges lett volna. Ezek hiánya a fogyasztók súlyos érdeksérelmével, közvetítői műhibák bekövetkeztével járhat – figyelmeztet a felügyeleti jogkörében eljáró jegybank.

Hány szerződés borul majd?

 

 

Hogy ez mit jelent? Ha nem hozzáértő beszéli rá az ügyfelet a biztosítás megkötésére, nincs garancia arra, hogy az aláírás pillanatában az ügyfél valóban tisztában van a megkötött szerződés valódi tartalmával. Nagy kérdés, hogy mi lesz a jogszerűtlen gyakorlat során megkötött bitosításokkal, egyáltalán: érvényesek-e. S vajon kérheti-e az ügyfél a semmissé nyilvánítást?

Példátlanul nagy bírság

A feltárt szabálytalanságok miatt az MNB két jogcímen összesen 32 millió forint bírságot szabott ki az MPK Zrt. számára. A közvetítői piacon eddig példátlanul nagy bírság kiszabásán túl, a hasonló estek megelőzése érdekében az MNB javaslatot készít elő a törvényhozók számára a közvetítői vizsgarendszer továbbfejlesztésére.

 

 

 

A Magyar Országgyűlés emellett jelenleg tárgyalja azt a törvényjavaslatot, melynek elfogadása esetén 2017-től a tőzsdei üzletkötők, a brókerek számára is kötelezővé tennék a hatósági vizsgáztatást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?