LEHÚZÁS

Figyelmeztet a Magyar Posta: Ha kaptál ilyen SMS-t, ne válaszolj rá

Visszaélnek a Magyar Posta nevével: értékes nyereményt ígérve személyes adatokat kérnek ismeretlenek.
  • Szerző: RIPOST

Értékes nyereményeket, a legtöbb esetben mobiltelefont ígérnek nyereményjátékra hivatkozva ismeretlenek a Magyar Posta nevében, cserébe személyes adatokat és bankkártya számot, PIN-kódot kérnek. Az adathalász támadásokról január végén érkeztek először jelzések az ügyfelektől, akkor még jellemzően e-mailben érkezett vagy internetes böngészés közben felugró ablakként jelent meg a megtévesztő ajánlat.

Újabban viszont többen azt jelezték, hogy sms-ben kapnak értesítést, hogy nyereményjátékban vehetnek részt, ha megadják adataikat, és ebben is a Magyar Postára hivatkoznak, illetve használják a társaság logóját.

A Posta felhívja a figyelmet, hogy legyenek körültekintőek! Az adathalász támadások jó részét fel lehet ismerni bizonyos jelekből. Például gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek, az is jellemző, hogy ha kattintanak a felkínált linkre, akkor annak URL-jében nem a posta.hu/… szerepel.

Javasoljuk, hogy fontolják meg alaposan, mielőtt személyes, érzékeny adatokat közölnének bármely felületen

- közölte a társaság.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta sem telefonon, sem sms-ben, sem e-mailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint a Magyar Posta által meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat, így ha azt az adott weboldalon nem találjuk, gyanakodjunk, és zárjuk be azt az ablakot.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?