LEHÚZÁS

Figyelmeztet a Magyar Posta: Ha kaptál ilyen SMS-t, ne válaszolj rá

Visszaélnek a Magyar Posta nevével: értékes nyereményt ígérve személyes adatokat kérnek ismeretlenek.
  • Szerző: RIPOST

Értékes nyereményeket, a legtöbb esetben mobiltelefont ígérnek nyereményjátékra hivatkozva ismeretlenek a Magyar Posta nevében, cserébe személyes adatokat és bankkártya számot, PIN-kódot kérnek. Az adathalász támadásokról január végén érkeztek először jelzések az ügyfelektől, akkor még jellemzően e-mailben érkezett vagy internetes böngészés közben felugró ablakként jelent meg a megtévesztő ajánlat.

Újabban viszont többen azt jelezték, hogy sms-ben kapnak értesítést, hogy nyereményjátékban vehetnek részt, ha megadják adataikat, és ebben is a Magyar Postára hivatkoznak, illetve használják a társaság logóját.

A Posta felhívja a figyelmet, hogy legyenek körültekintőek! Az adathalász támadások jó részét fel lehet ismerni bizonyos jelekből. Például gyakori, hogy magyartalan vagy nyelvtanilag helytelen a megfogalmazás, előfordul, hogy hiányoznak az ékezetek, az is jellemző, hogy ha kattintanak a felkínált linkre, akkor annak URL-jében nem a posta.hu/… szerepel.

Javasoljuk, hogy fontolják meg alaposan, mielőtt személyes, érzékeny adatokat közölnének bármely felületen

- közölte a társaság.

Fontos tudni, hogy a Magyar Posta sem telefonon, sem sms-ben, sem e-mailben nem kér be érzékeny személyes adatokat, böngészés közben felugró ablakokban nem hirdet, valamint a Magyar Posta által meghirdetett akciókhoz minden esetben tartozik játékszabályzat, így ha azt az adott weboldalon nem találjuk, gyanakodjunk, és zárjuk be azt az ablakot.

És ezeket olvastad már?