LEHÚZÁS

Átverték a magyarokat a webáruházban, a teljes összeg visszajár

A fogyasztóvédők bepereltek egy webáruházat, mert az nem az érvényes jogszabályoknak megfelelően járt el.
  • Szerző: Ripost

Webáruházba visszaküldött terméknél nem lehet az eredeti csomagolás meglétéhez kötni az ár visszatérítését, és a teljes összeg visszajár, nem csak a vételár - ezt állapította meg a törvényszék.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a közérdekű pert indított a Játékvár.hu Kft. ellen, mert az Általános Szerződési Feltételeiben több, a fogyasztókra nézve hátrányos kitétel szerepel.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, még nem jogerős ítéletében mindenben osztotta a FEOSZ álláspontját, és megállapította, hogy tisztességtelen az a kikötés:

  • ami már nem hatályos jogszabályra hivatkozik,
  • ami a szavatossági idő időtartamát hat hónapban állapítja meg a jogszabályban előírt 2 évhez képest,
  • ami megköveteli, hogy elállás esetén a termék bontatlan, vagy bontott állapotban érkezzen vissza a webáruházhoz, de annak csomagolásával együtt,
  • ami kimondja, hogy a postán vagy futárszolgálattal visszaküldött termékek vételárát, legkésőbb az eladóhoz való megérkezést követő 30 napon belül utalják vissza, holott a jogszabály előírja, hogy a vállalkozás haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított tizennégy napon belül köteles ezt megtenni,
  • ami szerint a visszatérítés nem vonatkozik a termék vásárló részére történő kiszállítási költségekre, pedig a jogszabály egyértelműen fogalmaz: a vállalkozás visszatéríti a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is.

Az internetes vásárlás esetén a fogyasztókat megilleti a termék kézhezvételétől számítva 14 napig gyakorolható indokolás nélküli elállási jog. Ennek gyakorlása során csak a termék visszaküldésének költsége terheli a fogyasztót, a megrendeléskor kifizetett teljes összeg (vételár, szállítási költség) visszajár, és nem lehet a csomagolás meglétéhez kötni a kifizetést.

A bíróság arra is kötelezte a céget, hogy saját költségén tegyen ki egy közleményt az ítéletről saját honlapján 45 napra. Az ítélet azonban még nem jogerős.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?