Létrehozva: 2020.12.19.

Jó hírt kaptak a távfűtéses lakásban élők: pénzt kapnak a korszerűsítésre

Folytatódik a távfűtés korszerűsítésének programja.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által biztosított forrásból elinduló pályázat a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja.

Kaderják Péter klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkár elmondta: „A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra ezúttal összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserére irányuló pályázati támogatási programot. A korábbi kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26.300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztések nyomán évente több mint 18 millió KWh energiamegtakarítás és 4.100 tonna feletti CO2 csökkenés várható.

A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amely a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását viszi tovább. A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

A pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16. 10 órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő augusztus végéig. A részletes kiírás és egyéb dokumentumok, információk az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetőek el: http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/6RVPIN.html

Orbán Viktor miniszterelnök újabb intézkedéseket jelentett be a magyar családok és vállalatok védelme érdekében a közösségi oldalára feltöltött legújabb videójában.

Orbán Viktor elmondta, a vírus támadásával szemben a kórházak jól állják a sarat. Ugyanakkor a járvány idején a családokat és vállakozásokat is védeni kell. A kormány ezért a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett. Négy döntést hoztak:
  • A családok és a vállalkozások hitelmoratóriumát július 1-ig meghosszabbították. Ez automatikus, csak az kell bemenjen a bankba intézkedni, aki akarja tovább fizetni a hitelét július elseje után.
  • A járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek és szállodák mellett ezt a támogatást kiterjesztik a szünetelni kényszerülő buszos magánvállalkozásokra is.
  • A KKV-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, de egyúttal ezek a legsérülékenyebbek is a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb települések pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.
  • A gyerekeket nevelő és gyerekeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.
Ezeket a döntéseket hoztuk és jó okkal bízhatunk abban, hogy nemcsak honfitársaink tízezreinek az életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. Egyszer már sikerült, ha összefogunk újra sikerülni fog! – zárta bejelentését Orbán Viktor. Nekünk minden élet és minden munkahely számít - írt a közösségi oldalán a kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító fotó Azahriah menedzseréről, aki a napokban meghalt, egy újabb zenész búcsúzik - kép

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Íme a tavasz legfinomabb étele: egyszerű és olcsó alapanyagokból készül a zöldséges lasagne

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!