MANI

Hogyan válasszunk sárgadinnyét?

Még javában tart a dinnyeszezon, így még kapható a nyár egyik nagy slágere, a sárgadinnye. Összegyűjtöttünk néhány tippet azoknak, akik kevésbé szerencsés kézzel szoktak választani belőle.
címkék:
  • Szerző:

Június végétől szeptember elejéig kapható ez a gyümölcs. A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg – olvasható a Nébih oldalán, az eteltcsakokosan.hu-n. Hűvös helyen akár 5-6 napig is eltarthatjuk, de mindenképp csomagoljuk be, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg!

Milyen élettani hatásai vannak?

A szénhidrát és zsírtartalma alacsony, és kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kalciumot és foszfort. Minél érettebb egy sárgadinnye, annál több antioxidáns van benne. Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. Védhet a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen.

Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit.

Melyik a jó sárgadinnye?

Sárgadinnye vásárlásakor leginkább a szaglásunkra kell hagyatkoznunk, ugyanis a méret nem jelzi az érettséget: az a dinnye termőhelyére, illetve édességére utal(hat). Jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye, illetve a sárgadinnyére is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb, annál ízletesebb.

Amikor a dinnyék között válogatunk, óvatosan forgassuk, emelgessük őket, mivel sérülékeny gyümölcsök.

Választás előtt mindenképpen szagoljuk meg a dinnye kocsánnyal szembeni véget. A kellemes aroma kívülről is érezhető. Az illat nélküli dinnyét régen, illetve éretlenül szedték le – ne válasszuk. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele- hívja fel a figyelmet a Nébih. Azt sem árt tudni, hogy a méretéhez képest nehéz dinnye frissen szedett. Kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

A kiválasztás másik jó módszere, ha a dinnyét kissé megnyomjuk ott, ahol az inda levált róla, mivel ez a legkényesebb felülete. Amennyiben a héja puha, akkor már belül poshadt, ha kemény, akkor ezen a ponton szagoljuk meg. Amennyiben az inda rajta van a dinnyén, ez egyértelmű jele annak, hogy éretlenül szakították le.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?