tóth gabi
Zajlik az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Ennek részeként megvizsgáltak jó néhány hazai strandbüfét is és a következőre jutottak.
A közel két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések, melyek során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak - összegezte a tapasztalatokat dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár. Íme a részletek!
A strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomon követhetősége és kezelése állt. Továbbá kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is. Ezen kívül a strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek, laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték - olvasható az erről szóló közleményben.
Hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult például a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók kapcsán jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás. A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás volt az is, hogy a félkész és a késztermékeket együtt tárolták. Több helyen a hűtők hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták. Az ún. imitátumokkal kapcsolatban pedig az volt a gond, hogy ahol a tejföl helyett frissfölt vagy virsli helyett rudacskát használtak, a fogyasztókat erről nem tájékoztatták megfelelően.
Hogyan válasszunk strandbüfét?
A Nébih azt tanácsolja, hogy lehetőleg olyan helyen együnk, ahol az alábbi feltételek teljesülnek:
Dr. Felkai Beáta Olga pozitív változásként kiemelte, hogy a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről való információátadás javuló tendenciát mutat. Továbbá bizakodva hangsúlyozta, hogy a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei optimizmusra adnak okot. Ezek alapján ugyanis élelmiszerbiztonsági határérték túllépést nem állapított meg a Nébih laboratóriuma. Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve a helyettes államtitkár elmondta, hogy a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.