RETRO RÁDIÓ

Kiderült az igazság a magyar strandbüfékről - ezt szúrják el mindig

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2023. 07. 16. 09:30

Zajlik az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Ennek részeként megvizsgáltak jó néhány hazai strandbüfét is és a következőre jutottak.

A közel két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések, melyek során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak - összegezte a tapasztalatokat dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár. Íme a részletek!

strand, palatinusz, meleg, hőség, strandolás, víz, medence, büfé, strandbüfé,
Megvizsgálták a hazai strandbüféket- erre jutottak.

Ezt ellenőrizték a szakemberek

A strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomon követhetősége és kezelése állt. Továbbá kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is. Ezen kívül a strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek, laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték - olvasható az erről szóló közleményben.

Ezekre a hiányosságokra derült fény a strandbüfék ellenőrzésekor

Hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult például a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók kapcsán jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás. A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás volt az is, hogy a félkész és a késztermékeket együtt tárolták. Több helyen a hűtők hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták. Az ún. imitátumokkal kapcsolatban pedig az volt a gond, hogy ahol a tejföl helyett frissfölt vagy virsli helyett rudacskát használtak, a fogyasztókat erről nem tájékoztatták megfelelően.

hal, büfé, strandbüfé, hekk, ponty, harcsa, rántott hal
Megvizsgálták a hazai strandbüféket- erre jutottak. Fotó: Majzik Attila / Délmagyarország

Hogyan válasszunk strandbüfét?

A Nébih azt tanácsolja, hogy lehetőleg olyan helyen együnk, ahol az alábbi feltételek teljesülnek:

  • az üzlet, eladóhely tiszta, rendes;
  • nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok a konyhában;
  • a kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát, formaruhát visel és a haját lefedi, vagy szorosan hátra köti, a keze tiszta, nincs rajta ékszer, a körme nem lakkozott és nincs műkörme;
  • van kézmosási lehetőség a kiszolgáló pult közelében (az eladók részére);
  • az ételek lefedve, kellő hőfokon vannak tárolva;
  • a felszolgált meleg étel forró, a hűtött étel jéghideg;
  • tiszták a poharak, tányérok, evőeszközök;
  • van kirakva kuka, ami nincs tele.

Akadtak azért jó tapasztalatok is

Dr. Felkai Beáta Olga pozitív változásként kiemelte, hogy a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről való információátadás javuló tendenciát mutat. Továbbá bizakodva hangsúlyozta, hogy a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei optimizmusra adnak okot. Ezek alapján ugyanis élelmiszerbiztonsági határérték túllépést nem állapított meg a Nébih laboratóriuma. Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve a helyettes államtitkár elmondta, hogy a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.