Létrehozva: 2023.01.01.

Hányszor, miért és hogyan kell helyesen szellőztetni?

A népegészségügyi központ szerint idei télen még nagyobb figyelmet kell szentelnünk a szellőztetésre. A cél az energiatakarékosság és az egészséges levegő megfelelő egyensúlyának megteremtése.

Kevés szó esik a rossz levegő káros hatásairól, pedig ilyenkor télen még nagyobb a jelentősége a tiszta, friss levegőnek, mint nyaranta. De mitől lesz rossz a benti levegő, és milyen időközönként érdemes lecserélni azt egy kis szellőztetéssel? 

Air,Conditioner,In,Office.,Heating,And,Conditioning
Fotó: Shutterstock

Ettől rossz a kinti levegő

Az egészségünket sok minden befolyásolja, ezek közül a levegő szennyezettsége a környezet által okozott betegségek legfontosabb oka. Sok légszennyező található a környezetünkben, a legtöbb megbetegedést a szálló por (szmog) okozza, ami elsősorban a helytelen tüzelésből ered. dr. Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője szerint a szálló por másik forrása a közlekedés, ami főként a nagyobb városokban jelent problémát, ahol a forgalmasabb utak mentén magasabb a koncentrációja. Éppen ezért fontos, hogy amikor az NNK figyelmeztetést ad ki a szálló por magas koncentrációja miatt, a várandósok, idősek és krónikus betegek ne töltsenek túl sok időt a szabadban és ritkábban szellőztessenek.

Ettől lehet rossz a benti levegő minősége

Az időnk 80-90%-át bent töltjük, ezért is fontos, hogy jó legyen a belélegzett benti levegő minősége. A munkahelyek, iskolák, otthonok levegőjének minőségét több tényező befolyásolja: egyrészt a kültéri levegő, másrészt a beltéri szennyezők, a szellőztetés módja, illetve az, hogy van-e például légtisztító berendezésünk, amik csökkentik a szennyezőanyagok koncentrációját.

Ha kint rossz a levegő, ne is szellőztessünk?

Rossz beidegződés, hogy ha kint nem tiszta a levegő, akkor az emberek egyáltalán nem szellőztetnek, attól tartva, hogy a rossz levegő bekerül a lakásba. Pedig ilyenkor is ki kell engedni a bent felgyűlt káros anyagokat. Nem is gondolnánk, hogy mennyi légszennyező forrás van otthon is, és szellőztetés nélkül mennyire feldúsulhatnak ezek a káros anyagok. Elég csak az általunk kilélegzett szén-dioxidra gondolni, de említhetjük a felvert port, a sütés-főzés során keletkező anyagokat, a füstölők, a takarítószerek használatát is.

Fotó: Pezzetta Umberto

Milyen betegségeket okozhat a szennyezett levegő?

Rövid- és hosszú távú hatásai egyaránt vannak. A kinti rossz levegő légúti tüneteket, légúti irritációt, köhögést, légzési nehézségeket okoz, ezen kívül szív- és érrendszeri problémákat is. Rövid távon akár szívritmuszavar is felléphet nagy szmogban. A benti rossz levegő ezeken kívül hatással van például a gyermekek és felnőttek tanulási képességeire, munkavégzési képességeire, hosszú távon pedig növeli a krónikus légúti-, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Hogyan kell jól szellőztetni?

Az energiaválság idején ez a kérdés még fontosabb. Egyes ajánlások szerint 60-90 másodpercnyi szellőztetés elég, de az NNK szakértője szerint ez sajnos nem igaz, ennyi idő alatt nem lehet megfelelő légcserét elérni. Ha nem jelentős a kinti- és benti hőmérséklet különbsége, akkor akár 15-20 percre is javasolt az ablakokat kinyitni. Ahogy nő a hőmérsékletkülönbség, kevesebb idő is elég, de ha 20 fok vagy annál nagyobb különbség van, akkor is legalább 5 percig szellőztessünk. És persze az sem mindegy, hogyan csináljuk. Lehetőleg tárjuk ki az ablakot, legyen kereszthuzat, bukóállásnál ugyanis a hőmérséklet csökken, de a levegő csak kismértékben cserélődik ki. Otthon legalább naponta 2-3-szor szellőztessünk, az iskolában viszont minden szünetben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Kétszáz hajót süllyesztettek el az óceáni szörnyhullámok

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!