KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.09. 14:18

Terrortámadásra készült egy migráns Amerikában az elnökválasztás napján

A dzsihadista férfit egy fedett akció keretében fogták el.

Az amerikai hatóságok letartóztattak egy afgán állampolgárt, aki az Iszlám Állam nevében terrortámadást tervezett végrehajtani az amerikai elnökválasztás napján. A 27 éves gyanúsítottat azzal vádolják, hogy támogatást nyújtott terrorista szervezetnek, valamint azzal, hogy fegyvereket és lőszert próbált beszerezni terroristatámadás végrehajtása céljából - írja az Igazságügyi Minisztérium közleményére hivatkozva a Fox News amerikai hírportál. 

Tömegmészárlásra készült egy migráns Amerikában az elnökválasztás napján

A Nasir Ahmad Tawhedi néven azonosított dzsihadista 2021 szeptemberében, az Egyesült Államok kudarcos afganisztáni kivonulása után érkezett Amerikába. Bírósági dokumentumok szerint a jelenleg 27 éves férfi és családja úgynevezett különleges bevándorlási vízumot kapott, amit annak idején a tálibok elől menekülő afgánoknak osztogattak átvilágítás nélkül az amerikai hatóságok. 

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója, Christopher Wray azt mondta egy keddi sajtótájékoztatón, hogy a gyanúsított idén nyáron hűséget fogadott a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek, majd elhatározta, hogy öngyilkos terrortámadást hajt végre az amerikai elnökválasztás napján. A célpont Washington DC, azon belül is a Fehér Ház előtt található, és nagy tömegeket vonzó Washington-emlékmű lett volna. 

A vádlott internetes kereséseiből kiderült, hogy utánaolvasott, hol találhatók Washingtonban térfigyelő kamerák. Valamint olyan államokra is rákeresett, ahol lazábbak a fegyverbeszerzési törvények. A hatóságok szerint a férfi egy AK-47-es gépkarabélyt akart vásárolni a támadáshoz.

Az FBI emberei október 7-én vették őrizetbe a férfit, miután az egyik fedett ügynöküktől megvásárolt két gépkarabélyt, tíz tárat és ötszáz darab lőszert. Ezzel egy időben a férfi egy fiatalkorú társát is elfogták, aki állítolág társtettes lett volna a merényletekben. Nasir Ahmad Tawhedi elismerte a terrortámadás előkészületeit az első bírósági meghallgatásán.

Az FBI beszámolója szerint a merénylet előkészületei előrehaladott állapotban voltak. A dzsihadista merénylő gyakorlatilag minden amerikai vagyontárgyát és ingóságát pénzzé tette, illetve lépéseket tett a családtagjai átköltöztetésére a tengerentúlra. 

Ha bűnösnek találják, a vádlott akár 20 év börtönbüntetést is kaphat. Azzal is megvádolták, hogy lőfegyvert fogadott el bűncselekmény vagy terrorista bűncselekmény elkövetéséhez, amiért további legfeljebb 15 év börtönbüntetés járhat, ha elítélik.

"Továbbra is harcolni fogunk az ISIS és támogatói által az Egyesült Államok nemzetbiztonságára jelentett folyamatos fenyegetés ellen. Azonosítjuk, kivizsgáljuk és büntetőeljárás alá vonjuk azokat az egyéneket, akik az amerikai nép terrorizálására törekszenek"

– jelentette ki Merrick Garland igazságügyi miniszter a terrorista letartóztatását követően.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek