KÜLFÖLD

Szerző H. A.

Létrehozva: 2024.10.02. 14:00

„Ezt nagyon nehéz végignézni” – Napról-napra egyre közelebb kerül a halálhoz a 7 éves Emma

Kétéves volt, amikor az édesanyja észrevette, hogy valami nincsen rendben.

Emma Austin Texasból korábban egy pezsgő, egészséges és boldog kislánynak tűnt, ám kétéves korában baljós tünet jelentkezett nála. Az édesanyja, Kirstie volt az, aki észrevette, ahogy a lánya küszködik a cipője felhúzásával és az evőeszközök használatával, ám hiába vitték orvoshoz, azt a választ kapták, hogy a kislány jól van és nincs ok az aggodalomra.

Pár éve maradt hátra az egészségesnek hitt kislánynak / Fotó: GoFundMe

Hat hónappal később - ami alatt a gyermeknél alvászavar és hirtelen dührohamok jelentkeztek - , 2021 áprilisában Emma rohamot kapott, majd kórházba került. Egy sor genetikai tesztet követően kiderült, a kislánynak CLN2 Batten-kórja van, a gyermekkori demencia egyik formája: Emma szervezetéből hiányzik a TPP1 gén, ami egy olyan enzim előállításához szükséges, amely eltávolítja a salakanyagokat az agyból és a gerincvelőből. Az ebben szenvedők fokozatosan elvesztik a beszéd, járás, látás és nyelés képességét, a tünetek kialakulását követően pedig a betegek kevesebb, mint öt évvel később életüket vesztik. Az állapotra jelenleg nincs gyógymód.

A család azóta minden egyes nap küzd a betegséggel, az anya, Kirstie pedig feladta a hivatását, hogy Emma teljes munkaidős ápolója legyen. A kislány ma már hétéves és továbbra is tud járni, önállóan enni és nyelni, valamint a látását sem vesztette el, amelyet a szülei az enzimpótló terápiának tulajdonítanak. Ennek ellenére, a család elmondása szerint Emma nagyon küszködik, különösen, amióta idősebb lett, és tisztában van azzal, hogy más, mint a többi, vele egykorú gyermek.

A többi gyerek olyan dolgokat csinál, amiket ő nem tud megtenni, és tudja is, hogy nem képes rá, ezt pedig nagyon nehéz végignézni

- nyilatkozta az apa, Eric.

A család jelenleg egy GoFundMe-oldallal igyekszik pénzt gyűjteni a kislány kezelési költségeire: a cikk írásának pillanatakor már 21 ezer dollár (több, mint 7 millió forint) támogatás érkezett be - írja a Daily Mail.

@love.to.emma Replying to @Chelsey 🧬Started showing symptoms at 2.5 yrs old 🧬First seizure at 3.3 months old 🧬Diagnosed at 3.5 yrs old with Fatal Genetic Disease #battendisease #cln2 #raredisease #terminalillness #lovetoemma #fyp ♬ original sound - Love To Emma | Beating Batten

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek