Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.20. 15:09

Iszlamista merénylet történt Hollandiában, egy ember meghalt

Ezúttal Rotterdamban követelt emberéletet a dzsihadizmus.

Egy ember meghalt, egy másik pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután egy iszlamista férfi késsel támadt járókelőkre Rotterdam belvárosában csütörtök este - jelentette a De Telegraaf holland napilap online kiadása.

Iszlamista merénylet történt Hollandiában, egy ember meghalt

A támadás Rotterdam egyik ikonikus nevezetességénél, az Erasmus hídnál történt fél nyolc előtt pár peccel. Szemtanúk elmondása szerint a merénylő minden előzmény nélkül egyszer csak elővett kettő konyhakést a hátizsákjából, majd "Allahu Akbar-t" (arabul: Isten a leghatalmasabb) kiáltott, és rátámadt a járókelőkre. "A támadó nyilvánvalóan sok áldozatot akart szedni" - fogalmazott egy szemtanú a Telegraafnak.

A késes ámokfutót végül egy kick box oktató állította meg, aki a közelben tartott szabadtéri edzést. A férfi először azt hitte, csupán két ember verekszik a hídon, de mikor közelebb ment a történésekhez, észre vette, hogy merényletről van szó. Ekkor felvett a földről egy faágat, és egy jól irányzott ütéssel semlegesítette a támadót. Az elkövetőt később a rendőrök őrizetbe vették, egyelőre nincs kihallgatható állapotban.

"Teljesen véletlenül láttam, hogy az étterem mögött késelés történt. Először megnéztem, hogy a kliensem biztonságban van-e. Aztán egy botol futottam az elkövető felé, és két székkel sakkban tartottam. Aztán elkaptam és kiütöttem. Most már tudok ezen nevetni, de ijesztő volt”

- fogalmazott a holland sajtónak a hősként ünnepelt edző. 

A helyszínre érkező mentősök az egyik áldozat életét már nem tudták megmenteni, egy másik személyt pedig életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Úgy tudni, az ő állapotát sikerült stabilizálni.

Wessel Stolle rendőrségi szóvivő csütörtök éjjel elmondta, hogy a hatóságok egyelőre vizsgálják a támadás körülményeit. Megfogalmazása szerint "egyelőre nem tudják meghatározni a támadó indítékát", de a nyomozók minden lehetséges forgatókönyvet megvizsgálnak. 

Az újabb iszlamista merénylet kapcsán fontos elmondani, hogy a holland kormány júniusban figyelmeztetett a terrortámadások fokozott veszélyére.

„A dzsihadizmus továbbra is a legfőbb terrorfenyegetés Hollandiával szemben, követőit a gázai háborúról és a Korán megsértését ábrázoló képekkel sugárzó propaganda táplálja”

állt a hatóságok akkori közleményében.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek