KÜLFÖLD

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.09.18.

Magyar édesanya a bécsi árvízről: „Katasztrófahelyzet van, házak, pincék úsznak"

Edit 13 éve él Pressbaumban, Bécstől nem messze. A mostani árvízhelyzet épp ezért őket is nagyban érinti. Két napja megszólalt a sziréna, katasztrófahelyzetet rendeltek el. A hegyes-völgyes osztrák kisvárost elmosta az eső.

Csütörtök (09.12) óta folyamatosan esik az eső Bécs környékén. Pressbaumban már két napja katasztrófahelyzetet rendeltek el, bezártak az iskolák, az önkormányzat is a tűzoltóságra költözött az árvíz miatt. Az osztrák kisvárost elmosta az eső, a házak és a pincék úsznak, a kávézóban 80 centis víz áll. Több családot is evakuálni kellett, lakóházak és pincék kerültek víz alá. Editék viszonylag jól megúszták, náluk csak a pince ázott be, de mivel párja tűzoltó, így első kézből tudják, mekkora a baj Ausztriában. 

árvíz
Pincék, lakóházak kerültek víz alá az árvíz miatt Bécs mellett, egy magyar édesanya is érintett  Fotó: facebook

„Az emberek harcolnak, pumpálják ki a vizet az otthonukból"

Pressbaum gyönyörű, a bécsi erdő mellett fekvő, hegyes-völgyes osztrák kisváros. Az árvíz azonban nem kímélte, ahogy Bécset sem. Edit 13 éve él Ausztriában a párjával, annak szüleivel és kislányukkal. Bár az ő pincéjük is beázott, állítása szerint mindez semmi ahhoz képest, amit a szomszédságában élőknek kellett elszenvedniük.

Most lement a völgybe a vízáradat, akik alacsonyabb fekvésű helyeken laknak, azok nagyon eláztak. Fentről is beáztak és az a csapadék, ami nem tudott lefolyni, ott maradt. Lakóházak, pincék vannak víz alatt, az emberek harcolnak, hogy kipumpálják a házakból a vizet. Az elmúlt napok nagyon csúnyák voltak, ma (09.17) először nem esik

– mesélte Edit a Ripostnak.

„Két napja hirdettek katasztrófahelyzetet. Először a sziréna szólalt meg, majd bezárták az iskolákat hétfőre és keddre is, figyelmeztették az embereket, hogy vegyenek fel készpénzt, mert a bank is elázott, két napra való meleg ruhát kellett összepakolnunk" – számolt be az apokaliptikus jelenetekről Edit. A helyieket előre figyelmeztették, hogy jön az ár, jön az eső, így fel tudtak készülni. Editék például elegendő vizet is tettek félre, ami szükségessé is vált, hiszen kedden bejelentették, hogy a vízszolgáltatás átmenetileg szünetel a városban. 

árvíz
Editék lakóhelyén három napja katasztrófahelyzetet rendeltek el, lakóházak, pincék kerültek víz alá az árvíz miatt  Fotó: facebook

„A tűzoltóság már nem bírja..."
 

A békés kisváros élete pár nap alatt felfordult, mindenkitől azt kérték, hogy ne mozduljon ki otthonról. A gyerekeket is felkészítették rá, hogy árvízkor mit kell tenni, a tűzoltóság folyamatos készenlétben van, hogy hol, mit kell segíteni. Edit párja is tűzoltó, így pontosan tudja, hogy amint jelzik az önkénteseknek, hogy baj van, a legnagyobb szélben és esőben is rohannak segítséget nyújtani. Az erejük azonban egyre fogy, a keret kimerült, sokan étellel, sütikkel, energiaitalokkal szponzorálják a tűzoltók munkáját, hogy bírják még. 

Nekünk csak a pincénk ázott el, a napunk nagy részében vödröztük, pumpáltuk, sepertük a vizet kifelé. De a szomszédoknál nagyobb bajok is voltak, többeket ki kellett lakoltatni. Folyamatosan tájékoztat minket a városvezetés, hogy mi várható, fel vagyunk készülve, amennyire lehet. De rengeteg minden tönkrement és folyamatos a katasztrófahelyzet és a készültség 

– hangsúlyozta Edit, aki csak abban bízik, hogy hamarosan ennek az egésznek vége lesz, hiszen már nem esik egész nap az eső. 

Budapestre érkezik Bécsből az árvíz

A Szigetközt már elérte az árvíz, tegnap (09.17) Budapestre is ideért az ár. A miniszterelnök szerint a mostani áradás nem rejt magában nagyobb veszélyt, mint a 2013-as, amikor a most vártnál fél méterrel magasabban tetőzött a Duna. Különösen, mivel 2013 óta 150 milliárd forintot költött a kormány árvízvédelmi beruházásokra a Dunánál. Orbán Viktor hangsúlyozza: nem lesz könnyű a munka, de meg tudjuk csinálni! A rakpartok már lezárva, az árhullám várhatóan szombaton tetőzik Budapestnél.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek