Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.

Jön az évtized árvize: csak a Dunán ezer kilométernyi töltésen védekezünk

Kedden Budapestet is eléri az évtized árvize. Az előttünk álló hét az árvíz elleni védekezés jegyében telik Magyarországon.

Homokzsákokat pakol mindenki a Duna-kanyartól Budapestig: hétfő este lezárták a rakpartokat, és kedden eléri Budapestet is az évtized árvize. A tetőzés a fővárosban szombaton várható, és ha nem lesz durva fordulat az időjárásban, akkor megússzuk: a 2013-as szint alatti lesz az ár. De ehhez az egész ország együttes, megfeszített munkája kell: minden reggel ülésezik az árvízi operatív törzs, és a vízügyi szakemberektől, a honvédségtől a rendőrségig, rengeteg önkéntes segítségével tarthatók lesznek a védvonalak.

árvíz
Árvíz Bécsben: már kiöntött a medréből a Duna, az osztrák főváros több pontján is kritikus a helyzet Fotó: MTI

A tévéhíradókban, külföldi tudósításokban láthatjuk, mit áll ki Európa többi része. Egy kis ízelítő már érkezett abból, hogy mi várható a következő napokban a folyókon: Közép-Európa több régióját is elöntötte az árvíz, miközben a heves esőzések sem hagytak alább. Számos ausztriai, csehországi és lengyelországi területen is kritikussá vált a helyzet: településeket nyilvánítottak katasztrófa sújtotta övezetté, lakosokat mentettek ki otthonaikból.

Ezek után nem csoda, hogy Orbán Viktort a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában érte a hétfő reggel, ahol a miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs ülésén vett részt. A kormányfő ezután kijelentette:

Az árvíz elleni védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások is egyaránt rendelkezésre állnak.

 

árvízvédelem töltés gát védekezés
A miniszterelnök személyesen is felmért néhány kritikus helyszínt, majd hétfőn reggel részt vett az árvízvédelmi operatív törzs ülésén is, miközben lemondta minden külföldi programját, köztük az Európai Parlament soron következő ülését. Fotó: Fecebook/Orbán Viktor

Árvíz: a katonák is beszállnak a védekezésbe

A honvédelmi miniszter Facebook-oldalán a következőt tette közzé:

Több vármegye megkeresésére elrendeltem katonák kivezénylését árvízvédelmi munkálatokra

 – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

árvizvédelem katonák homokzsák töltés gát védekezés
A honvédelmi miniszter a közösségi oldalán osztotta meg ezt a fényképet, amelyen a töltésekhez kivezényelt katonák segítik az árvízi védekezést Fotó: Facebook

A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják. Azükség esetén H-145-ös helikoptereket és páncélos, illetve úszni tudó járműveket is be tudnak vetni.

A védekezés megszervezésével a kormány a Belügyminisztériumot bízta meg. A tárca vezetője szerint a 2013-as áradáshoz lesz fogható a mostani.

 

Akár meg is haladhatja a 2013-ban mért értékeket a Duna és a Lajta vízszintje. Kijelöltük azokat a helyeket, ahol rendkívüli helyzet adódhat, például meg kell emelni a gátakat vagy ki kell telepíteni a lakosságot. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy kitelepítésre nem lesz szükség

 - mondta Pintér Sándor, aki szerint "az árvízvédelmi készültség mértéke elérte a 100 százalékot".

A magyarországi védekezéshez szükséges személyi állományt a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse koordinálja.

 

Több mint félezer munkatársunk érkezett már meg az árvízzel leginkább veszélyeztetett Észak-dunántúli és Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére, hogy segítse az állami védvonalakon a kollégák munkáját

 – írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Magyarországon csak a Duna szakaszán nagyjából ezer kilométer hosszan van állami töltésvonal, ahol a vízügy dolga a védekezés, emellett több tucat önállóan védekező településnek segítenek még be a vízügyes műszaki irányítók.

Még a kormányszóvivő is munkaeszközt ragadott: Vitályos Eszter Leányfalun, a pócsmegyeri révnél szemléltette, hogy nem csak legénynek lehet lenni a gáton! Jelezte továbbá, hogy mindenkit várnak, aki részt venne a védekezésben. Akik segítenének, de nem tudják, hogy hol és hogyan, azok kedvéért az Országos Vízügyi Főigazgatóság közzétette az önállóan védekező települések listáját. Ezek polgármestereivel kell egyeztetniük az önkénteseknek. A listát ezen a linken megnézheted.

árvízvédelem katonák homokzsák töltés gát védekezés
Jó példával ösztönözte az önkénteseket a kormányszóvivő: Vitályos Eszter  Leányfalun pakolta a homokzsákokat Fotó: Facebook/Vitályos Eszter

Míg a hét elején a Szigetközben és a Lajta mentén a legkomolyabb az árvízhelyzet, addig Budapesten szombaton várható a tetőzés. Karácsony Gergely főpolgármester az évtized árvízére figyelmeztetve hétfőtől harmadfokúra emelte a készültség szintjét a fővárosban. Hétfő este 8 órától lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot, amit várhatóan kedden önt majd el a Duna. Kedden reggel 8-tól a Margitsziget védett övezetébe is csak a védekezésben részt vevők hajthatnak be, de a gyalogosforgalmat is korlátozzák majd, ahogy a rakparti villamosok forgalmát is. Szintén forgalomkorlátozás van a Nánási–Királyok útján, ahová folyamatosan szállítják a háttöltés kiépítéséhez szükséges agyagot.

árvízvédelem katonák homokzsák töltés gát védekezés
Gőzerővel erősítik kmeg a védvonalakat a Duna mentén a főváros legkritikusabb pontjain a Duna áradását várva.  Fotó: Ripost

Az áradás kihat a vonatközlekedésre is: a magyar és az osztrák vasúttársaság is közölte, hogy a Railjet, a bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat is csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul. Komárom–Esztergom vármegyében pedig az S74-es vonatok helyett már pótlóbuszok közlekednek, mert ott a pálya egy szakasza a vízügyi védmű részét képezi.
Ez a rengeteg víz mind felénk jön: íme videónk a Bécset sújtó árról!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek