KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.

Ausztria már nem biztonságos: összeomlottak a rajongók a Taylor Swift-koncert elmaradása miatt

190 ezer rajongó omlott össze, amikor szerda este megtudták, hogy terrorfenyegetettség miatt elmarad a Bécsbe tervezett mindhárom Taylor Swift-koncert. A migráció miatti terrorveszély Ausztriát is elérte.

A héten őrizetbe vettek két 20 év alatti fiatalt Ausztriában, akik a gyanú szerint terrortámadásra készültek a nyugati szomszédunkban. Amikor kiderült, hogy az egyik lehetséges célpontjuk a csütörtökre, péntekre és szombatra tervezett Taylor Swift-koncert volt, akkor a szervezők úgy döntöttek, hogy a magas veszélyre tekintettel lemondják mindhárom eseményt. Ezzel 190 ezer - köztük több ezer magyar - Swift-rajongó álma tört össze.

Sötét felhők gyülekeztek Taylor Swift bécsi koncertje felett. Terrorveszély miatt le kellett mondani mindhárom koncertet Fotó: ANP via AFP / AFP

Az osztrák sajtóban arról írnak, hogy a tervezett terrortámadásra az amerikai titkosszolgálat hívta fel az osztrák hatóságok figyelmét. Időközben az is kiderült, hogy az egyik elfogott iszlamista hetekkel ezelőtt esküt fogadott az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. A Kronen Zeitung azt is tudni véli, hogy az egyik gyanúsított iszlamista a munkahelyéről vitt haza olyan vegyi anyagokat, amelyek szükségesek egy bomba előállításához. Szintén az osztrák hírportál ír arról is, hogy a terroristáknak kapcsolatuk volt a stadiont védő biztonságiakhoz. 

A csütörtöki rendőrségi sajtótájékoztatón azt közölték, hogy a 19 éves fő gyanúsított július végén felmondott a munkahelyén azzal az indokkal, hogy nagy tervei vannak. A rendelkezésre álló információk szerint a férfi a stadion előtt összegyűlő tömegbe akart kocsival belehajtani. Macsétával, késsel és bombával lett volna felszerelkezve. 

A koncertek lemondása annyira az utolsó percben dőlt el, hogy sok rajongó már az osztrák fővárosban volt, de még maga a világsztár, Taylor Swift is megérkezett Bécsbe - írja az OE24.at.

Ausztria már nem biztonságos ország

Herbert Kickl, Ausztria legnépszerűbb pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak az elnöke éles kritikát fogalmazott meg az eset kapcsán. Kickl szerint ugyanis Ausztria már nem egy biztonságos ország, jóllehet az elmúlt években sorra a világ legélhetőbb városának választják egyes szaklapok. 

A pártelnök szerint a felelőtlen migrációs- és bevándorlási politika az oka annak, hogy már egy koncertet sem lehet biztonságban megrendezni az egykori bezzegországban.

A migráció okozta terrorveszély az egész nyugati világot beárnyékolja. Az idei párizsi olimpián és a németországi  foci Európa-bajnokságon is a legmagasabbra emelték a terrorveszély kockázatát. A jelentősebb nyugati országokban történő nagy események ma már mind magukkal hordozzák annak a veszélyét, hogy az országaikban megbúvó alvó terrorsejtek aktivizálják magukat, és merényleteket hajtanak végre. 

Magyarországon nincs terrorfenyegetettség

Idén nyáron se szeri, se száma nem volt a tömegeket vonzó budapesti eseményeknek. A teljesség igénye nélkül itt volt idén

  • a Forma-1;
  • Azahriah 3 telt házas koncertje;
  • a Coldplay három telt házas koncertje;
  • Ed Sheeran stadionkoncertje;
  • Lenny Kravitz arénás koncertje.

Ezekre az eseményekre a környező országokból is több százezren érkeztek, de egy pillanatig nem kellett azt érezniük, hogy veszélyben lennének. Úgy tűnik, hogy feje tetejére állt a világ: annak idején az volt a trend, hogy az igazán menő zenekarok megállnak Ausztriánál és különböző okok miatt annál keletebbre nem nagyon merészkednek. 

Ma viszont már biztonságosabb megrendezni egy óriási show-t Budapesten, mint a régen sokszor irigyelt Bécsben. 

 

Közös sírást szerveznek a magyar rajongók

Magyar rajongók százai zokogták végig a előző éjszakát, miután szerda este bejelentették: elmaradnak Taylor Swift bécsi koncertjei terrorfenyegetés miatt. Az összetört rajongók a Facebookon egymásba kapaszkodva próbálnak gyógyírt találni fájdalmukra, sőt még közös „sírást” vagyis, ahogy a rajongók fogalmaznak Bánatűző "Swiftie-találkozót" és barátságkarkötő cserét is szerveznek a Magyar Zene Háza előtti füves területen csütörtök délután. A közösségi oldalakon többen ki is írták magukból a bánatukat:

„Igen. Mintha a szívemet tépték volna ki, úgy érzem magam!”

„Nekem ez már a második, hogy elmarad. Először a koronavírus-járvány miatt törölték a koncertjét, arra is volt jegyem, most megint. Az életben nem fogom látni ezt a csajt.”

„Látom, más se tud aludni emiatt… a gyerekeim álma hiúsult meg! Egy életre szóló élménytől fosztották meg őket! Természetesen az életünk fontosabb mindennél! Borzasztóan csalódottak vagyunk.”

„Ha lettek volna szárnyaim, akkor most halott lennék, mert szépen csendben valahol lezuhantam volna!”

A rajongók a Facebookon mindenkinek a lelkére kötötték, hogy kizárólag Magyarországon szervezzenek közös bánatűző összejövetelt, ugyanis Bécsben óriási veszélynek vannak kitéve a fiatalok.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek