KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.05.

Órákon belül kitörhet az elmúlt évtizedek legszörnyűbb háborúja

Egyre közelebb van a teljes körű háború a Közel-Keleten.

Pillanatok alatt az egész Közel-Kelet lángokba borulhat. Az Amerikai Egyesült Államok arra figyelmeztette Izraelt, hogy órákon belül támadást indíthat ellenük Irán. Jeruzsálemben azonban ezt nem várnák meg ölbe tett kézzel, megelőző csapáson gondolkodnak. Az igazi veszélyt azonban az jelenti, hogy a régió többi országa sőt, még az USA is bekapcsolódhat a háborúba.

Tavaly október óta egymást érik a légicsapások a közel-keleti régióban. Félő, hogy a harcok hamarosan kiterjedhetnek a környező országokra is. Fotó: Leo Correa

Az előzmények

A 2023-as Izrael–Hamász-háború 2023. október 7-én, a szimchat Tórá zsidó ünnep reggelén kezdődött. Ezen a napon a Gázai övezetben működő palesztin fegyveres ellenállási szervezetek a Hamász vezetésével váratlan, nagyszabású rajtaütést indítottak izraeli célpontok ellen. A palesztin támadás során az izraeli oldalon 1139 fő vesztette életét.

Tavaly október óta folyamatosak a megtorló akciók az izraeli oldalról. Szombaton érkezett a hír, hogy Ciszjordániában egy járműre mért izraeli légicsapás megölte a Hamász egyik parancsnokát, a támadásban további négy ember is meghalt. A múlt héten két másik magas rangú vezetővel is végzett Izrael: előbb Iszmail Haníje Hamász-vezetőt likvidálták Irán fővárosában, Teheránban, majd Fuad Sukr Hezbollah-vezető lett légicsapás áldozata Libanon fővárosában, Libanonban.  

A teheráni támadás után esküdött bosszút Irán. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta a G7-országok képviselőinek, hogy Washington úgy véli, hogy az elkövetkező 24–48 órán belül megkezdődhet egy iráni támadás Izrael ellen. Amerika korábban kijelentette, hogyha valóban támadás éri Izraelt, akkor meg fogják védeni. 

Korábban azonban a világ egyik legnagyobb hadseregével rendelkező Törökország is megfenyegette Izraelt:

Erőt kell mutatnunk, hogy Izrael ne tehesse meg ezeket [a hétvégi légicsapásokat] a palesztinok ellen. Ahogy bevonultunk Karabahba, ahogy bevonultunk Líbiába, talán velük [Izraellel] is megtesszük. Nincs semmi, amire ne lennénk képesek

- jelentette ki a török elnök. Az izraeli államvezetés felháborodott Recep Tayyip Erdogan elnök szavain, és Törökország kizárását követelik a NATO-ból.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek