Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.22.

Épp most foglalnak el a migránsok egy spanyol szigetet

Idén drámaian megnőtt az illegális migránsok száma a Kanári-szigeteken.

Január 1. és augusztus 15. között összesen 22 304 csónakokkal érkező illegális bevándorló érte el a spanyol szigeteket. Ez 126 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Fernando Clavijo a hét elején megkongatta a vészharangot. 

Megállás nélkül érkeznek az afrikai migránsok a Kanári-szigetekre  Fotó: Gelmert Finol

Ez nem mehet így tovább. Már rég túlléptük a korlátainkat és a kapacitásainkat

– fogalmazott egyértelműen a Kanári-szigetek regionális elnöke. Fernando Clavijo a menekülthajókon kísérő nélkül érkező kiskorúak számának növekedésére is felhívta a spanyol kormányfő figyelmét. A szigeteken jelenleg 5200 kiskorú tartózkodik, ami jóval meghaladja a befogadóközpontokban számukra fenntartott 2000 férőhelyet. A regionális kormány az év végére 7000 kiskorú érkezésére számít Nyugat-Afrika partjairól. Clavijo felszólította a spanyol kormányt, valamint a szárazföldi régiókat, hogy fogadják be a kísérő nélkül érkező fiatalokat.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a spanyol kormányfő augusztus 27. és 29. között Mauritániába, Szenegálba és Gambiába utazik, hogy erősítse az illegális migráció elleni együttműködést. Pedro Sánchez találkozik az érintett országok elnökeivel. A spanyol kormányfő szeretné megerősíteni a származási és tranzitországok támogatását, és fokozni a migráció elleni erőfeszítéseket. Fél éven belül ez lesz Sánchez második mauritániai látogatása, miután februárban Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt járt az afrikai kontinensen, ahol több mint 500 millió eurós támogatást jelentettek be fejlesztésre és az illegális elleni küzdelemre.

Madrid becslései szerint Mauritániában a szomszédos Mali válságállamból körülbelül 300 ezer migráns várakozik jelenleg, hogy továbbindulhasson a Kanári-szigetekre.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek