KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.07.

A brutális korrupció miatt nem hajlandóak Ukrajnában befektetni az amerikai fegyvergyártók

A cégek nem érzik biztonságban a pénzüket az országban.

A Pentagon folyamatos nyomásgyakorlása ellenére a nagy amerikai fegyvergyártó vállalatok nem hajlandóak Ukrajnában beruházni - jelentette kedden a Defense One katonai hírügynökség az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik alkalmazottjára hivatkozva. A névtelenséget kérő kormánytisztviselő elmondása szerint a cégek elsősorban a mindent behálózó korrupció, valamint a nyilvánvaló biztonsági kockázatok miatt ódzkodnak termelőegységeket telepíteni az országban. 

Tank,Silhouette,On,Usa,Flag.,Military,Equipment,Made,In,America.
A brutális korrupció miatt nem hajlandóak Ukrajnában befektetni az amerikai fegyvergyártók

"Az ilyen beruházások üzleti alapon történnek. Egy olyan gyártóüzembe való befektetés után, amelyet Oroszország bármikor eltüntethet, nem lesz kereslet. Az amerikai ipar nagyon vágyik a profitra, de szüksége van arra, hogy a kormány fedezze befektetésiket a kockázatok ellen. (...) Egyértelmű, hogy a korrupció ad a legnagyobb aggodalomra okot"

- fogalmazott az amerikai tisztviselő, hozzátéve Ukrajna jelentős lépéseket tett az korrupció leküzdése érdekében, de még koránt sem tart azon a szinten, ami elégséges lenne a fegyvergyártók aggodalmainak eloszlatására. 

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség felmérése szerint egyébként - az orosz–ukrán háború után - a magas szintű korrupció áll a második helyen az ukránok fő problémái között. A lakosság 87,9 százaléka és a vállalkozások 81,3 százaléka szerint emelkedett a sikkasztások szintje az országban a 2022-es mértékhez viszonyítva.

Mielőtt Moszkva 2022 februárjában támadást indított volna Kijev ellen, Ukrajna folyamatosan ott szerepelt a világ legkorruptabb országainak toplistáján. A háború kirobbanása után azonban a nyugati sajtóorgánumok és befolyásos közszereplők varázsütésre a szabadság és a demokrácia bástyájaként kezdték el beállítani az országot. Az ukrajnai korrupció mértéke azonban továbbra is aggodalomra ad okot, és jelentősen akadályozhatja az ország európai uniós csatlakozási szándékát.

A Defense One jelentése kapcsán fontos elmondani, hogy az amerikai kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fegyvergyártóknak ideális környezetet teremtsen az Ukrajnába településhez. A CNN információi szerint Joe Biden amerikai elnök például azt tervezi, hogy rendeleti úton engedélyezi a hadsereggel szerződésben álló fegyvergyártó magánvállalatok alkalmazottainak, hogy beutazzanak Ukrajnába és segítséget nyújtsanak az ukrán fegyveres erőknek.

Sajtóbeszámolók szerint Biden rendelete hatalmas segítséget jelentene Kijevnek, ugyanis az amerikai fegyveripari vállalatoknak lehetősége nyílna arra, hogy ukrán földön javítsák meg az Ukrajnának átadott, de a harcok közben megsérült amerikai fegyvereket. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogyha ez a döntés megszületik, az Egyesült Államok egy újabb maga által meghúzott vörös vonalat lép át, mivel Washington eddig szigorúan tiltotta az amerikai állampolgároknak, hogy bármilyen formában részt vegyenek az orosz-ukrán háborúban.

A CNN-nek név nélkül nyilatkozó kormányzati források azt mondták: Biden továbbra is eltökélt abban, hogy nem küld amerikai csapatokat Ukrajnába, a szerződéses hadiipari alkalmazottak odaengedéséről sem döntött még véglegesen, de ha ezt megteszi, az intézkedés még az idén életbe léphet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek