Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.19.
Módosítva: 2024.07.22.

Orbán Viktor: ezért nem támogattuk Ursula von der Leyent

A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt az Európai Bizottság elnökéről, a Patrióták Európáért pártcsaládról és háborúpárti baloldalról.

Az elmúlt napok legfontosabb eseményeiről beszélt Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A többi közt szóba került az is, hogy miért nem támogatták Ursula von der Leyen újabb ötéves ciklusát az Európai Bizottság élén. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország azért nem támogatta Ursula von der Leyent, mert az Európai Bizottság munkája az utóbbi öt évben harmatgyenge volt

- állapította meg a kormányfő, majd hozzátette: az európai politika az itthon megszokottól eltérő rendszerben működik: Von der Leyen nem politikai ellenfelük, hanem az alkalmazottjuk, mivel 

a bizottság elnökének az a dolga, hogy a miniszterelnökök által megszabott irányvonalat hajtsa végre.

A miniszterelnök szerint sokkal inkább azokkal a háborúpárti miniszterelnökök vagy pártvezetőkkel kell politikai csatákat vívni, akik hazánk ellen dolgoznak, ilyen például Manfred Weber is. 

A Patrióták Európáért nevű uniós pártcsaládról azt mondta: nagy előretörést értek el, a harmadik legnagyobb frakció lett az Európai Parlamentben. Pontosan úgy fogalmazott:

Nagy előretörést értünk el, de áttörést még nem értünk el. Továbbra is tartom – ígéretnek nem mondanám –, de tartom azt a tervem, hogy az év végére a patrióták a nyugati világban többségbe kerülnek.

Orbán Viktor az európai politika problémáiról is beszélt:

Nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek akarnak, ez probléma. A választott vezetőknek az a dolga, hogy valósítják meg, amit az emberek akarnak. Manfred Weber a baloldallal kötött szövetséget, holott az emberek nem ezt akarták. Az európai emberek békepártiak, nem akarják a migrációt, a baloldal meg éppen ellenkező politikát folytat. A baloldal genderpárti, veszélyesnek tekinti a nemzeti szuverenitást. Van egy világos jobboldali javaslat, ennek tengelyében a Patrióták állnak: hazafiak által irányított, családbarát, migrációellenes békepárti Európát képzel el.


Orbán Viktor a magyar uniós soros elnökségről is szót ejtett. Kifejtette, hogy Európa versenyképességének a javítása nagyon fontos szerepet fog játszani a következő hónapokban. 

Éppen ezért versenyképességi paktumot terjeszt majd elő a miniszterelnök novemberben.

A péntek reggeli teljes interjút itt tudod visszanézni:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek