Létrehozva: 2024.07.29.

Gyász: meghalt a magyarok kedvenc konyhatündére

Így már sokkal rosszabbul fog csúszni ez az édesség.

Szomorú hír érkezett: 81 éves korában elhunyt a tiramisu megalkotójaként számon tartott cukrászmester. Roberto „Loli” Linguanotto hosszú betegség után vesztette életét.

tiramisu, édesség, olasz édesség
Elhunyt a Tiramisu megalkotója Fotó: Pexels

Loli neve összeforrt a kávéízű desszerttel, amelyet az 1980-as években kóstolhattak meg először az emberek. Linguanotto az olaszországi Trevisóban található híres Le Beccherie étterem cukrászmestere volt, amikor feltalálta a tiramiszut.

A kávés süteménynek számos eredettörténete van. Az egyik szerint Linguanotto véletlenül mascarponét tett egy tálba, amiben már benne volt a cukor és a tojás. Később ő és társfeltalálója, Alba di Pillo-Campeol - a Le Beccherie tulajdonosának, Ado Campeolnak a felesége - eszpresszóba áztatott babapiskótát adtak hozzá a desszert készítésekor.

A „tiramisu” szó szerinti jelentése olaszul „húzzál fel” - tökéletes egy olyan recepthez, amelyben ennyi kávé van. Gigi Padovani újságíró, aki Linguanotto közeli barátja volt, feleségével, Clarával közösen írta a Tiramisù című könyvet.

Rövid időn belül ez a desszert a Le Beccherie egyik főételévé vált. Egy kerek tálcán tálalták, kávéba áztatott babapiskótával, valamint két réteg krémmel és mascarponéval

- olvasható a kötetben.

Linguanotto állítólag nagyon népszerű volt kollégái körében annak ellenére, hogy félénk és tartózkodó típus volt. Sok évet töltött külföldön, mielőtt visszatért szülővárosába, Veneto régióba.

Az 1990-es évektől a desszert mindenhol ismertté vált. Ma pedig már a tiramisu világszerte népszerű kulináris desszertnek számít - írja a The Sun.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek