KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.04.

Egy NATO-tag bejelentette: csatlakozna a BRICS-országokhoz

Az Egyesült Államoknak ehhez még biztosan lesz egy-két szava.

Egy rendkívüli sajtótájékoztatón Hakan Fidan török külügyminiszter bejelentette, hogy Ankara csatlakozni kíván a BRICS-országok csoportjához, és a szövetségi rendszer közelgő oroszországi csúcstalálkozóján már tárgyalni szeretnének a belépés féltételeiről a már bent lévő tagállamokkal. A tárcavezető elmondása szerint a Törökország azért fordul most a BRICS-országok felé, mert megunta, hogy évek óta vár az európai uniós tagságra, ami nyilvánvalóan elérhetetlen cél egyes uniós tagállamok ellenállása miatt - írja a Reuters hírügynökség.

A NATO-tag Törökország bejelentette: csatlakozna a BRICS-országhoz

„Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a BRICS, mint fontos együttműködési platform, jó alternatívát kínál sok országnak. Látjuk a potenciált a BRICS-ben, szeretnénk a tagjává válni"

- fogalmazott Hakan Fidan, hozzátéve hogy nagy bizakodással tekint a BRICS-csoport külügyminisztereinek találkozójára, amelyen Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Irán, Egyiptom, Egyiptom, Etiópia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek képviselői is részt vesznek. Az eseményre a jövő héten kerül sor az oroszországi Nyizsnyij Novgorod városában.

A BRICS egy Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magában foglaló szervezet (a neve a tagállamok angol nevének kezdőbetűiből álló mozaikszó). A BRICS-et eredetileg az egymás országába való befektetések megkönnyítésére hozták létre, a 2010-es években azonban a tagok egyre inkább összetartó geopolitikai tömbbé formálódtak. Egyes szakértők szerint a BRICS-országok a legfejlettebb országokat tömörítő G7 blokk geopolitikai riválisa. A csoportot ma már BRICS pluszként (BRICS +) emlegetik, mivel a 2009-es alapítása óta több ország is csatlakozott hozzá.

 

A BRICS-csoport tagjai

Miután Törökörszág bejelentette a csatlakozási szándékát, Moszkva üdvözölte Ankara érdeklődését. Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy a jövő heti csúcstalálkozó napirendjén szerepel majd Törökország csoporttagságának témája. 

Peszkov ugyanakkor megjegyezte, hogy a gazdasági blokk nem biztos, hogy képes lesz teljes mértékben kielégíteni mindazon számos ország érdekeit, amelyek kifejezték csatlakozási szándékukat a BRICS-hez. Mindazonáltal kijelentette, hogy „az ilyen aktív érdeklődést” üdvözlik, és hogy a csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy kapcsolatot tartson fenn minden érdekelt országgal.

"A BRICS kapui nyitva állnak a legkülönbözőbb gazdasági és politikai rendszerek előtt"

- fogalmazott a török bejelentésre reagálva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hozzátéve: "a csoporthoz való csatlakozás egyetlen feltétele az államok szuverén egyenlőségének kulcsfontosságú elve alapján történő közös munka iránti elkötelezettség".

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök egyébként 2018-ban részt vett a BRICS-csúcstalálkozón. Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor azt mondta, hogy Ankara 2022-ben csatlakozhat a szövetségi rendszerhez.

A BRICS-országok száma legutóbb januárban bővült, miután belépett a szövetségi rendszerbe Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek. Az alapító tagállamok közös nyilatkozata szerint az belépő országok elősegíthetik az általuk elavultnak minősített világrend átalakulását.

A világ népességének mintegy 40 százalékát tömörítő BRICS-országok a globális hazai össztermék (GDP) mintegy negyedét állítják elő. Egyes becslések szerint 2050-re a BRICS-országok GDP-arányosan megelőzik a G7-eket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek