Létrehozva: 2023.06.02.

Mexikói drogkertellnél kötöttek ki az Ukrajnának szállított amerikai fegyverek - Videó!

Európában és a tengerentúlon is egyre komolyabb aggodalmat kelt, hogy a feketepiacra kerülhetnek azoknak a fegyvereknek egy része, amelyet a nyugati országok Ukrajnának szántak.

Szerző Gaál József

A civilek elleni véres leszámolásiról ismert Mexikói Öböl-Kartell (Cártel del Golfo - CDG) egyik tagját egy amerikai gyártmányú Javelin páncéltörő rakétavetővel kapták lencsevégre a mexikói Tamaulipas állam északi részén. Az esetről beszámoló Milenio Digital helyi hírtelevízió szerint a tankok megsemmisítéséhez használt fegyver szinte biztosan az Egyesült Államok által Ukrajnának adományozott több ezer Javelin egyike, ami a feketepiacon keresztül szivárgott vissza az amerikai kontinensre. 

A Mexikói Öböl-Kartell egyik tagja Javelin páncéltörő rakétával a vallán

Az Egyesült Államok eddig több ezer Javelinnel – a háború ikonikus fegyverévé vált páncéltörő rakétával – látta el Ukrajnát. A Javelin a legszofisztikáltabb és legdrágább eszköz a NATO által Ukrajnának biztosított páncéltörő fegyverek széles arzenáljából, lényegében egy olyan nagy hatótávolságú irányított páncéltörő rakéta, amelyet egy személy is képes hordozni. Sajtóértesülések szerint a fegyver piaci ára 20 és 60 ezer dollár között mozog, míg a hozzájuk tartozó rakéták 30 ezer dollárba kerülnek darabonként. 

Hogy a méregdrága fegyver milyen úton-módon került a mexikói drogkartellhez, nehéz lenne megmondani. Mexikói sajtóbeszámolók szerint Javelin utoljára 2020-ban volt mexikói banditák kezében, egy kartellek közötti összecsapás során. Akkor az amerikai kormány vizsgálatot folytatott az ügyben, és elismerte, hogy a hadsereg használatára szánt fegyverek kerültek a bűnözők kezébe egy volt hondurasi kongresszusi képviselőn keresztül.

A mostani incidens kapcsán az amerikai külügy egyelőre nem szólalt meg, ugyanakkor az Egyesült Államok kormánya márciusban kiadott egy jelentést, mely szerint nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy az Ukrajnának adott fegyverek más országokban kötnének ki. Egy sor másik állami, nemzetközi szerv és hatóság azonban erről egészen másként vélekedik.

 

Európában és a tengerentúlon is komoly aggodalmat kelt, hogy a feketepiacra kerülhetnek azoknak a fegyvereknek egy része, amelyet a nyugati országok Ukrajnának szántak. Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró korábban azt állította, hogy már a konfliktus korai szakaszában elárasztották Lengyelországot, Romániát és Ukrajna más szomszédjait az amerikai fegyverek. Hersh szerint a szállítmányokat alacsonyabb rangú parancsnokoknak adták át, ahonnan gyakran a feketepiacra kerültek. Kiemelte azt is, hogy csak hónapokkal később merült fel annak a lehetősége, hogy a fegyvereket a nyugati országokban továbbértékesíthetik.

Christer Ahlgren finn főnyomozó nemrég egy televíziós műsorban arról beszélt, hogy erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak az Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt, Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek. 

Az Europol – amely segítséget nyújt a tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég szintén jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. A hatóságok először nyomkövető rendszerekkel akarták felszámolni a feketepiac ezen részét. Egy hónappal ezt megelőzően pedig az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak és ezek a csoportok tovább erősödhetnek, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

Egyre több állami, nemzetközi szerv és hatóság tartja veszélyesnek, hogy az Ukrajnának szánt fegyverekből a feketepiacra is kerülhettek pusztító eszközök - derül ki a V4NA nemzetközi hírügynökség összeállításából. A fősodratú média megpróbálja eltagadni a jelenséget, azonban a tények mást mutatnak.

Az Ukrajnába exportált fegyverek a feketepiacra kerülnek

– nyilatkozta Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában. Mint ismert, már a konfliktus korai szakaszában elárasztották Lengyelországot, Romániát és Ukrajna más szomszédjait az amerikai fegyverek. Hersh szerint a szállítmányokat alacsonyabb rangú parancsnokoknak adták át, ahonnan gyakran a feketepiacra kerültek. Kiemelte azt is, hogy csak hónapokkal később merült fel annak a lehetősége, hogy a fegyvereket a nyugati országokban tovább értékesíthetik.

Emlékezetes, Wesley Satterwhite, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadója korábban már felszólította az Egyesült Államokat, hogy

VEZESSEN BE HATÉKONY ELLENŐRZÉST AZ UKRAJNÁNAK KÜLDÖTT FEGYVEREK KÖVETÉSÉRE, HOGY MEGAKADÁLYOZZA, HOGY AZOK A FEKETEPIACON VÉGEZZÉK.

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet eközben arról beszélt, az ukrajnai szállítmányok az uniós országok szervezett bűnözéséből származnak.

Egyre több jel utal arra, hogy a feketepiacon köthetnek ki az ukránoknak szánt fegyverekFORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

Ahogy arról a sajtóban már szó volt, szinte elkerülhetetlen, hogy a feketepiacon kössenek ki a pusztító nyugati fegyverek egy jelentős része, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. A V4NA nemzetközi hírügynökség nemrég a finn Nemzeti Nyomozóirodához fordult, mert korábban Christer Ahlgren főnyomozó egy műsorban arról beszélt, hogy erős a gyanú hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt, Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek.

"Fennáll a lehetősége annak, hogy a Finnországban tevékenykedő bűnözők megpróbálnak fegyvereket szerezni a konfliktusövezetekből" – derül ki a szervezet válaszából. Egyébként a NATO és az EU is riasztást adott ki korábban az ukrajnai fegyvercsempészet miatt.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt