Létrehozva: 2022.06.21.

205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

Hatalmas bejelentés történt!

Szerző Ripost

Újabb óriási elismerés érte Karikó Katalint! Június 21-én kedden megkapta az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját több évtizedes kutatói pályájának elismeréséül, amelynek egyik legfőbb eredménye, hogy felfedezéseivel megalapozta az mRNS terápiás alkalmazását. 

Azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetőek el a gyógyításban, Karikó Katalin olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein

– mondta António Campinos, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke. 

A tudomány iránti elkötelezettsége és kitartása, valamint kutatásainak úttörő szemlélete hozta azt az áttörést jelentő innovációt, amely szerte a világon új perspektívákat nyit meg az emberi egészséget fenyegető veszélyek elleni küzdelemben. 
Karikó Katalint az Európai Feltalálói Díj 2022 hibrid formátumú átadó ünnepélyén tüntették ki, melyet az egész világról számos érdeklődő követhetett nyomon. A díjat - mely Európa egyik legtekintélyesebb innovációs elismerése - olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Ezenfelül nemrég azt is bejelentették, hogy a magyar biokémikus Drew Weissman és Pieter Cullis mellett idén szeptemberben a Biogyógyszerészeti Tudomány kategóriában átveheti a tajvani Tang-díjat

KARIKÓ Katalin
Fotó: Cseke Csilla

A magas szakmai kitüntetést, melyet kétévente négy kategóriában osztanak ki, Samuel Yin tajvani milliárdos alapította. A Tang-medál, valamint az oklevél mellé komoly pénzjutalom jár a díjazottaknak. S hogy mennyi az annyi? Kategóriánként kereken 50 millió tajvani új dollár, melyet több kitüntetett esetén megosztanak. Ez átszámolva – fejenként – mintegy 205 millió forint.

A pénzjutalom 4/5-ével a díjazott szabadon rendelkezhet, 1/5-e azonban tudományos kutatási támogatás. Igaz, Karikó Katalin az eddigi pénzjutalmakból sem a saját javait gyarapította.

Nem hordok ékszert és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad

– fogalmazott Karikó Katalin az M5 tévécsatorna pünkösdvasárnapi Ez itt a kérdés porté című műsorában 2021-ben. Arra a feltevésre pedig, hogy ha megkapná a Nobel-díjat, mire fordítaná az azzal járó 9 millió svéd koronás pénzjutalmat, a következőket mondta: „Olyan cégeket hoznék létre, melyek a messenger-RNS-en alapuló, illetve neuro-degeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának.”

Karikó Katalin az eddig elnyert pénzjutalmakból is komoly felajánlásokat tett – A Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét például egykori iskolájának, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Gimnáziumnak, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak ajánlotta fel. A Bolyai-díjjal járó jutalmából többek között a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítványt és volt egyetemének alapítványát, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványt is támogatta.

A Tang-díj hivatalos Facebook-oldalán a következőket írják Karikó Katalin és kutatótársai munkássága és elismerése kapcsán: 

„Beoltattad magad? – lehet, hogy ez volt a leggyakoribb köszöntés, amit az elmúlt két évben használtunk. A COVID-19 elleni vakcinák segítettek a világnak fokozatosan visszatérni a normális kerékvágásba, miután a világjárvány szinte mindent megállított. A tudósok több évtizedes erőfeszítéseinek köszönhetően ilyen rövid időn belül kifejleszthető a vakcina.
Dr. Karikó Katalinnak, Drew Weissmannak és Pieter Cullisnek közösen ítélték oda a 2022-es Tang-díjat a Biogyógyszerészeti Tudomány kategóriában „a kulcsfontosságú oltási koncepciók és megközelítések felfedezéséért, amely az mRNS-alapú COVID-19 elelni vakcina sikeres kifejlesztéséhez vezetett”.

Kedves Katalin! Szívből gratulálunk!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett