Létrehozva: 2020.10.06.

Negatív rekord: ennyivel nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma a szomszédban

Az újabb rekord 74 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál.

Romániában minden korábbinál több, 73 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi napon, és kedden 600 fölé emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma – írja az MTI.

Eddig szeptember elseje volt a járvány legtragikusabb napja 60 halálesettel. Az újabb rekord 74 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál és – az egyre több súlyos esettel együtt – egyenes következménye annak, hogy három hete ismét gyorsuló ütemben nő a fertőzések száma. A járvány immár 5121 áldozatot követelt Romániában.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint 2121-gyel nőtt, és így megközelítette a 140 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A 24 600 ismert, jelenleg is aktív fertőzött közül – az előző napinál százzal többet – csaknem 8100-at kezelnek kórházban. Kedden már 608 koronavírusos beteg szorult intenzív terápiára.

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint jelentős nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, egyetlen nap alatt csaknem száz esetben igényelték a koronavírusos páciensek áthelyezését az ország déli részének telített kórházaiból Maros, Bihar vagy éppenséggel a moldvai Botosani megyébe. A G4Media.ro hírportál hétfői összesítése szerint Bukarestben és az ország 41 megyéje közül 13-ban nincs már szabad hely a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein.

Romániában jelenleg 1050 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre a Covid-19-ben szenvedő betegeknek fenntartott kórházakban.

Szlovákia betiltja a tömegrendezvényeket, az utcán is kötelezővé teszi a maszkviselést, és szerdán dönthetnek a szükségállapot kihirdetéréről. Visszatér a boltokba a vásárlók ott tartózkodásának korlátozása.

Szlovákia az ősszel fokozatosan meghozott intézkedések után most tovább szigorított, a központi válságstáb néhány kivételtől eltekintve betiltotta a tömegrendezvények megtartását. Kivételnek számítanak a tiltás alól esküvők, a temetések, a közhivatalok ülései. Azokon az eseményeken, ahol a résztvevők számára biztosítani tudják a teszteket, szintén kivételnek számítanak – írja az Új Szó. Az intézkedések október 1-től lépnek életbe.

Ezzel tehát az országban betiltották a kulturális, egyházi, sporteseményeket is. A családi összejöveteleket nem tiltották be, de nem javasolják a megtartásukat.

Az elmúlt napokban napirenden volt a határellenőrzések felülvizsgálata a magyar határon, egyelőre azonban mégsem állítják vissza az ellenőrzéseket sem az osztrák, sem a magyar határon, a két ország a kevésbé rizikós területek közt marad.

További intézkedés, hogy az üzletekben és a bevásárlóközpontokban visszatér a látogatók számának korlátozása: 10 négyzetméterre egy bevásárló juthat. Az éttermek 22:00-ig lehetnek nyitva, és csak azok a helyek, ahol ülni lehet. Az étel ablakon való kiadása és az ételkihordás engedélyezett.

A maszkviselést is szigorítják, beltereken továbbra is kötelező lesz, emellett sportolás közben is ajánlják a maszkviselést. Kötelező lesz a maszkviselés kültereken is, ha nem egy háztartásban élők találkoznak. A felső tagozatos alapiskolásoknak és a középiskolásoknak továbbra is hordaniuk kell a maszkot. Az alsó tagozatosok számára a maszkviselés ajánlott.

Igor Matovič kormányfő elismételte, hogy nagyon súlyos a helyzet, és hogy a következő két hét eseményei már nincsenek a kezünkben – a most elfogadott intézkedések hatása csak ezt követően látszik majd – írja a lap.

Szintén az Új Szó számolt be róla, hogy Zuzana Caputová államfő tévés beszédben fordult a lakossághoz, amelyben az intézkedések szükségességéről, a járvány veszélyeiről beszélt, és a vírustagadókhoz- és bagatellizálókhoz is volt egy-két keresetlen szava.

A Covid-19 járvány az óvatlanság, a bagatellizálás, az önzőség hullámán utazik, és teszteli, milyen mértékben vagyunk képesek szolidaritást és összetartást mutatni. Értem, hogy a világhálón mindenféle nézetek keringenek, olyanok is, melyeknek vajmi kevés közük van a vírus terjedésével kapcsolatos jelenlegi ismereteinkhez. Fontos ezért, hogy odafigyeljünk információink forrására, és arra is, mit segítünk tetteinkkel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

"Megfenyegetett a szomszéd, hogy reggel 7 és este 7 között legyenek csendben a gyerekek"

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt