Létrehozva: 2020.04.23.

Emberiség elleni bűncselekményekkel vádolnak két szír migránst Németországban!

Jogi szakértők szerint akár két-három évig is elhúzódhat a két férfi pere, és egyáltalán nem biztos, hogy elmarasztaló ítélet születik velük szemben.

Németországban csütörtökön megkezdték a szíriai titkosrendőrség két korábbi tisztjének a bírósági tárgyalását, akik a vád szerint emberiség elleni bűncselekményeket követtek el egy büntetés végrehajtási intézményben a szír polgárháború alatt – írja Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása.

A német személyiségi jogok miatt csak R. Anwar és Eyad A. néven ismert vádlottak tárgyalása lehet az első olyan per, amiben a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim által elkövetett bűncselekmények miatt ítélnek el valakit külföldön.

A német lapok egybehangzó beszámolói szerint a két szír vádlott a 2015-ös nagy migrációs hullámmal érkezett Németországba, és a tavalyi év elején vették őrizetbe őket a német különleges alakulatotok.

A két migránssal szembe egy meglehetősen cifra vádanyagot állított össze a német ügyészség. Többek között azzal vádolják őket, hogy az Al Khatib néven ismert, Damaszkusz közelében fekvő fogvatartási központban ellenzéki politikusokat és tüntetőket kínoztak halálra válogatott módszerekkel.

A szövetségi ügyészek azt állítják, hogy az 57 éves Anwar R. vezette az előbb említett komplexumot, így ő ellene emberiség elleni bűncselekményekért, nemi erőszakokért, legalább 58 ember gyilkosságáért, valamint 4000 kínzással kapcsolatos eset miatt emeltek vádat.

A vád szerint a 43 éves Eyad A. egy rendőri csapat tagjaként teljesített szolgálatot a fogvatartási intézetben, ahova rendszeresen bevitt és megkínozott olyan tüntetőket, akik a Bassár el-Aszad vezette kormány ellen demonstráltak Damaszkuszban a polgárháború kirobbanásakor, azaz 2011 második felében.

Ha a vádlottakat bűnösnek találja a bíróság, akkor Anwar R. a hátralévő életére börtönbe kerül, Eyad A. pedig 15 év szabáságvesztést kaphat maximum.

Szíriát az Aszad- dinasztia irányítja Háfez el-Aszad 1930-ban született egy szegény, alavita családba. 22 évesen csatlakozott a szír légierőhöz, s idővel a parancsnok lett. 1970-ben, egy puccs során szerezte meg a hatalmat. Komoly biztonsági struktúrát hozott létre: a különböző hírszerzési ágak átfedésben működtek, így hatékonyan tudtak kémkedni egymás után is. A társadalom szintjén is sikerült támogatást szereznie a vidéki, földtulajdonnal nem rendelkező szunniták körében. Háfez el-Aszad megszilárdította hatalmát az országon belül, de arra is volt gondja, hogy külföldi szövetségeseket találjon. Az egykori Szovjetunió és Irán támogatása komoly fegyvertényt jelentett. 2000-ben bekövetkezett halála után legidősebb fiának kellett volna átvennie a hatalmat, ám ő 31 évesen elhunyt egy autóbalesetben, így a sorban következő legidősebb fiát, Bassárt hívták haza Londonból, ahol szemésznek tanult. Mindössze 34 éves volt, amikor átvette a hatalmat. A szíriai polgárháborúban megingott hatalma ma két külföldi erőtől függ, Oroszországtól és Irántól,

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett