5 éve

Terrortámadások túlélésére tanítják a gyerekeket

Szomorú, de szükséges - a terrortámadások aranykorában új tantárgy épülhet be a kisiskolások órarendjébe: a túlélés-tan.

Az állandó terrorfenyegetettség időszakában ugyanis a rendőrség szerint a gyerekeknek is szükségük lehet arra az alaptudásra, amely terrortámadások esetén a túlélést is jelentheti.

 

A Scotland Yard állt elő azzal a javaslattal, hogy a civileket meg kéne tanítani arra, hogyan vehetnek észre terroristagyanús személyeket a tömegben, és mi a megfelelő teendő egy merénylet esetén. Viszont mivel gyerekek is könnyen áldozattá válhatnak, nekik is fel kell készülniük az ilyen helyzetekre.

Az egyik rendőrtiszt szerint a „fuss el, bújj el, mondd el” taktika a legcélravezetőbb az olyan terrortámadások esetén, mint például a párizsi volt. De azt is fontos sulykolni a gyerekekbe, hogy sose menjenek el idegenekkel, lehetőleg mindig maradjanak szüleik társaságában a zsúfolt közterületeken. Ez utóbbit már régóta tanítják a gyerekeknek, sokakba már be is épült az utasítás – a terrortámadások túlélési taktikája esetén is ezt szeretnék elérni. 2014 végén a brit rendőrség már posztereket is készített:

„Ha lövéseket hallasz, próbáld meg biztonságban elhagyni a területet. Ha a meneküléssel sodornád nagyobb veszélybe magad, akkor rejtőzz el.”

A kritikusok szerint viszont a plakátok és a hasonló „terrorvédelmi” lépések csak a tömeghisztériát fokozzák.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!