BIZARR

Figyelmeztetnek a kutatók: soha nem látott méretű üstökös tart a Föld felé

Korábban soha nem látott méretű üstököst fedeztek fel tudósok. Az objektum a Naprendszer külső tartományából, az Oort-felhőből származik.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Törpebolygónak nézték a méretei miatt azt a hatalmas üstököst, ami a külső Naprendszerből tart egyenesen a bolygónk felé.

A C/2014 UN271 vagyis Bernardinelli-Bernstein névre keresztelt üstökös nagy mérete és viszonylagos közelsége miatt ritka lehetőséget nyújt az Oort-felhőből származó objektumok tanulmányozására.

Fotó: Pixabay.com

Továbbá a kutatók lehetőséget adnak a kutatók számára, hogy új információkat szerezzenek a Naprendszer kialakulásáról.

„Abban a kiváltságban volt részünk, hogy felfedezhettük a valaha megfigyelt – vagy legalábbis tanulmányozott – legnagyobb üstököst, ráadásul épp időben ahhoz, hogy nézhessük, haladása közben miként változik és melegszik fel” – mondta az egyik tudós a Science Alart oldalának.

A külső Naprendszer egyébként egy még nagyon titokzatos hely. Messze van és túl sötét ahhoz, hogy a benne lévő objektumokat a Földről tanulmányozni lehessen. A Kuiper-övben sok jeges objektum keringhet, az annál is távolabb található Oort-felhőről pedig még ennél is kevesebbet tudnak a szakemberek.

A most érkező üstököst egyébként a Pennsylvaniai Egyetem csillagásza fedezte fel. Az egyetem kutatója és kollégái a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent tanulmányban részletesebb leírást adtak az üstökösről.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) egy „új” üstökös abban az értelemben, hogy ez lehet a valaha megfigyelt legtisztább üstökös, mivel még mielőtt az Uránusz pályáján belülre kerülne észleltük” – mondta Gary Bernstein csillagász.

Felfedezésekor az üstökös körülbelül 29 csillagászati egységnyi távolságra volt a Naptól. 155 kilométeres átmérőjével abszolút kimagasló, de még így sem lesz szabad szemmel látható abból a távolságban, ahogy elhalad a Föld mellett. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy becsapódna a bolygónkba.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?