3 éve

Erőt merített minden nehézségből: Milák Kristófot senki sem győzhette le

Bemutatjuk az új magyar világsztárt, aki egészen elképesztõ teljesítményt nyújtva állhatott a dobogó elsõ fokára. Kristóf számára nem vezetett egyenes út a sikerhez, de kitartása minden nehézségen átlendítette.

Régóta tudtuk, hogy többszörös ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk, a felnőttek között már 17 évesen vb-ezüstérmet nyert Milák Kristóf fényes jövő előtt áll. Ez a jövő szerdán elkezdődött: a még mindig csak 19 éves magyar szupertehetség Kvangdzsuban megnyerte pályafutása első felnőtt világbajnoki címét. Ráadásul a legendás amerikai csodaúszó, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009 óta érvényes világcsúcsának (1:51.51 perc) hihetetlenül magabiztos megdöntésével. Az 1:51.51-as új rekordra végképp fölkapta a fejét a világ.

Ezek után (és nem mellékesen: egy évvel a tokiói olimpia előtt...) ideje megtanulnia országnak-világnak, kicsoda Milák Kristóf!

Hatévesen Egerszegi Krisztina nővérénél, Kláránál kezdett úszni, és volt idő, amikor autogramot kért Cseh Lászlótól - akit aztán már 17 évesen legyőzött a Duna Arénában. De hogyan jutott el idáig?

A Kékgolyó utcai Onkológiai Intézetben dolgozó édesanyja naponta kétszer ingázott vele Tárnokról a százhalombattai uszodába. A nagyobbak sokat terrorizálták, de nem tudták megtörni: ebből merített erőt, dühből is úszott, a sérelmeit a medencében adta ki magából. Azóta is függője a versenyzésnek, az ellenfeleit és az órát is konokul le akarja győzni. Ha rossz időeredménnyel győz, képtelen igazán örülni. Ettől most nem kellett tartani.

 

Edzője, Selmeci Attila szerint Kristóf eleinte nem tűnt szupertehetségnek. Gyakran őt is meglepi, milyen nagy tartalékok vannak benne. Milák saját bevallása szerint csak a 2015-ös európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) óta veszi igazán komolyan az úszást. A 2016-is ifi Eb-n már testhosszokkal verte az évekkel idősebb riválisait, még az is előfordult, hogy ujjbegye helyett ököllel csapott a célba.

Felfelé ívelő pályáját szívbetegség okozta kihagyás nehezítette: fáradékony volt, a lábát sem tudta kinyújtani, s 2016 őszi katéteres szívműtétet hajtottak végre rajta.

Szinte újra kellett tanulnom járni meg úszni

– emlékezett vissza erre a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságon, ahol már a felnőttek között is berobbant a világelitbe: 100 pillangón ezüstérmet nyert, megelőzve többek között Cseh Lacit is.

 

Azóta leérettségizett, gazdálkodásmenedzsmentet hallgat az egyetemen. Tavaly novemberben – már a minél zavartalanabb olimpiai felkészülés érdekében – tíz év után elhagyta Érdet, és a Budapesti Honvédhoz igazolt. Edzője a tanári állását is feladva vele tartott a fővárosba.

 

Nagyok a terveik - a pillangó után más úszásnemekben is -, a kvangdzsui vb-arany és a szenzációs világcsúcs csak egy jelentős lépés feléjük.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!