
Kolbász, szalonna és káposzta – Felfedjük a tökéletes lecsó titkát
Káposzta és erős paprika kerül az egyik legfenségesebb ételbe. Ásós Géza, az ország legismertebb cigány séfje a Ripostnak elárulta a cigánylecsó receptjét.
Elérkezett a lecsószezon. Készíthetjük akár bográcsban, akár serpenyőben, a legjobb eredmény érdekében mindenképpen be kell tartanunk néhány aranyszabályt. Ásós Géza cigány séf most elárulta, az ő konyháján hogyan készül az intenzív ízekben gazdag cigánylecsó.

Mint minden étel esetében, a cigánylecsó készítésekor is célszerű a legkiválóbb alapanyagokat használni. Kerüljük a kínai hagymát és spanyol paradicsomot, vegyük meg helyettük a magyart!
- kezdte Géza, és hozzátette: köztudott, hogy régen a lecsó az egyik legolcsóbb ételnek számított, mára ez valamelyest változott.
Az első lépés, hogy a kisebb kockákra vagy csíkokra vágott füstölt kenyérszalonnát akár füstölt húsos szalonnával vegyítve, illetve a felkarikázott, ízletes füstölt kolbászt lepirítjuk, majd a kiengedett zsírból kivéve félretesszük. Az edényben maradt zsírra dobjuk a kiváló, apróra vágott hagymát, megsózzuk és üvegesre pirítjuk. Ezek után tehetjük az ételbe a felvágott paprikát és erős paprikát, illetve velük együtt a kevés káposztát
– mondta a séf.

Türelem kell a jó lecsóhoz
Ha mindez már rotyog, következhet a felvágott paradicsom. Miután minden megfőtt, visszatehetjük az ételbe a szalonnát és a kolbászt, de van, aki ezeket csak tálaláskor, a tányéron adja hozzá.
Ásós Géza leszögezte, sok cigányos étellel jól harmonizál az ételízesítő, de a cigánylecsóba nem kell. Ennek a kulináris fogásnak a són kívül a piros paprika, a bors, és ízlés szerint a kömény a fűszere.







