RETRO RÁDIÓ

Pazarlásmentes főzés: ezekkel a tippekkel egy vagyont spórolhatsz a konyhapénzen!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 07. 12. 11:30

A Nébih Maradék nélkül programja közzétett egy új kiadványt, ami segítheti a fenntartható étkezést. Emellett pedig a pazarlásmentes főzéshez is vannak benne hasznos tippek. Mutatunk ezek közül néhányat!

A magyar háztartásokban évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszer végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne. Például tudatos menütervezéssel és pazarlásmentes főzéssel. Ezekben segíthet a Nébih új kiadványa.

Krumpli Woman,Adding,Potato,To,Cooking,Pot,In,Kitchen, főzés, pazarlásmentes főzés,
Ez a kiadvány nagy segítség lehet a pazarlásmentes főzésben. Fotó: Pixel-Shot

Ezt tartalmazza az új kiadvány

Megjelent a Maradék nélkül program új, a fenntartható étkezést és a pazarlásmentes konyhát középpontba helyező kiadványa. A Menütervezés maradék nélkül című útmutató könnyen alkalmazható gyakorlati tanácsokkal segít abban, hogyan főzzünk tudatosabban, használjuk fel kreatívan a maradékokat, és alakítsunk ki fenntartható rutint mindennapjaikban.

Ezekben segíthet a Menütervezési útmutató

A kiadvány egyszerű, mégis hatékony megoldásokat kínál mindenki számára. A több napra előre történő menütervezéssel és előkészítéssel nemcsak időt, energiát és pénzt spórolhatunk, hanem mindez az élelmiszerpazarlás megelőzésének is az egyik leghatékonyabb eszköze. A kiadvány bemutatja, hogyan érdemes megtervezni a heti menüt, miként használjuk fel a maradékokat és a közeli lejáratú alapanyagokat, de kitér arra is, hogy mire figyeljünk az élelmiszerek biztonságos tárolása és fagyasztása során.

Íme néhány hasznos tipp a pazarlásmentes főzéshez

A pazarlásmentes menüt érdemes az alábbiak szerint összeállítani:

  1. Első lépés a tervezés: milyen alapanyagokat kell felhasználnunk, hány étkezésre főzünk, mekkora adagokkal érdemes számolni, milyen ételeket szeret a család, mikor lesz időnk főzni.
  2. Második lépés az előkészítés: csináljunk helyet a hűtőben, vásároljuk be, készítsünk elő edényeket a tároláshoz.
  3. Harmadik lépés a főzés és a tárolás: gondoljuk végig mi és meddig tárolható a hűtőben, mit lehet lefagyasztani.

Mit tehetünk még a pazarlásmentes menütervezésért?

Vásároljunk szezonálisan és használjuk fel minél több részét a megvett élelmiszereknek. Például a brokkoli vastag szárát ne dobjuk ki – megpucolva, felkarikázva remekül használható ugyanabban az ételben, amibe a brokkoli többi része került. A karfiol és a karalábé levelei alapos tisztítás után, finomra vágva mehetnek levesbe, főzelékbe, de sütve vagy pirítva köretként is megállják a helyüket. A csirke vagy más hús kicsontozásakor visszamaradó csontokat, bőröket vagy húscafatokat érdemes a fagyasztóban gyűjteni, és amikor elegendő összegyűlt, főzhetünk belőlük egy ízletes, házi alaplevet. A gomba héját nem kell lepucolni róla, ha ép állapotú, elegendő alaposan megmosni; a tönkje pedig felhasználható aprítva töltelékekhez vagy ragukhoz. A zöldség-pucolásból visszamaradó, alaposan megtisztított héjak, levelek szintén fagyaszthatók, majd egy nagy adag zöldségalaplé készítésénél hasznosíthatók. A kiadvány teljes terjedelmében még több hasznos tanáccsal itt érhető el.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.