
Pazarlásmentes főzés: ezekkel a tippekkel egy vagyont spórolhatsz a konyhapénzen!
A Nébih Maradék nélkül programja közzétett egy új kiadványt, ami segítheti a fenntartható étkezést. Emellett pedig a pazarlásmentes főzéshez is vannak benne hasznos tippek. Mutatunk ezek közül néhányat!
A magyar háztartásokban évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszer végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne. Például tudatos menütervezéssel és pazarlásmentes főzéssel. Ezekben segíthet a Nébih új kiadványa.

Ezt tartalmazza az új kiadvány
Megjelent a Maradék nélkül program új, a fenntartható étkezést és a pazarlásmentes konyhát középpontba helyező kiadványa. A Menütervezés maradék nélkül című útmutató könnyen alkalmazható gyakorlati tanácsokkal segít abban, hogyan főzzünk tudatosabban, használjuk fel kreatívan a maradékokat, és alakítsunk ki fenntartható rutint mindennapjaikban.
Ezekben segíthet a Menütervezési útmutató
A kiadvány egyszerű, mégis hatékony megoldásokat kínál mindenki számára. A több napra előre történő menütervezéssel és előkészítéssel nemcsak időt, energiát és pénzt spórolhatunk, hanem mindez az élelmiszerpazarlás megelőzésének is az egyik leghatékonyabb eszköze. A kiadvány bemutatja, hogyan érdemes megtervezni a heti menüt, miként használjuk fel a maradékokat és a közeli lejáratú alapanyagokat, de kitér arra is, hogy mire figyeljünk az élelmiszerek biztonságos tárolása és fagyasztása során.
Íme néhány hasznos tipp a pazarlásmentes főzéshez
A pazarlásmentes menüt érdemes az alábbiak szerint összeállítani:
- Első lépés a tervezés: milyen alapanyagokat kell felhasználnunk, hány étkezésre főzünk, mekkora adagokkal érdemes számolni, milyen ételeket szeret a család, mikor lesz időnk főzni.
- Második lépés az előkészítés: csináljunk helyet a hűtőben, vásároljuk be, készítsünk elő edényeket a tároláshoz.
- Harmadik lépés a főzés és a tárolás: gondoljuk végig mi és meddig tárolható a hűtőben, mit lehet lefagyasztani.
Mit tehetünk még a pazarlásmentes menütervezésért?
Vásároljunk szezonálisan és használjuk fel minél több részét a megvett élelmiszereknek. Például a brokkoli vastag szárát ne dobjuk ki – megpucolva, felkarikázva remekül használható ugyanabban az ételben, amibe a brokkoli többi része került. A karfiol és a karalábé levelei alapos tisztítás után, finomra vágva mehetnek levesbe, főzelékbe, de sütve vagy pirítva köretként is megállják a helyüket. A csirke vagy más hús kicsontozásakor visszamaradó csontokat, bőröket vagy húscafatokat érdemes a fagyasztóban gyűjteni, és amikor elegendő összegyűlt, főzhetünk belőlük egy ízletes, házi alaplevet. A gomba héját nem kell lepucolni róla, ha ép állapotú, elegendő alaposan megmosni; a tönkje pedig felhasználható aprítva töltelékekhez vagy ragukhoz. A zöldség-pucolásból visszamaradó, alaposan megtisztított héjak, levelek szintén fagyaszthatók, majd egy nagy adag zöldségalaplé készítésénél hasznosíthatók. A kiadvány teljes terjedelmében még több hasznos tanáccsal itt érhető el.







