
Proteinőrület: kinek érdemes extra fehérjével dúsított élelmiszert vennie?
Az elmúlt időszakban szinte miden nagyobb élelmiszergyártó piacra dobott valamilyen fehérjével dúsított terméket. Mit tudnak ezek a proteines vagy high protein elnevezésű termékek és kiknek ajánlott, illetve nem ajánlott a fogyasztásuk?
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság ezúttal annak járt utána, hogy a proteines élelmiszerek vajon csodaélelmiszerek vagy ez is csak egy túlértékelt trend? Mutatjuk, mit érdemes tudni a magas fehérjetartalmú élelmiszerekről!

Egyre több a magas proteintartalmú élelmiszer
Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt a „high protein”, azaz a magas fehérjetartalmú élelmiszerek kínálata. Ma már nemcsak a sportolóknak szánt étrend-kiegészítők között találunk ilyen protein bombákat, hanem a hagyományos élelmiszerek körében is. Lehet kapni magas proteintartalmú tejet, joghurtot, túró rudit, kenyeret, müzlit és sok minden mást is.
Mit is jelent az, hogy valami proteinben gazdag vagy proteinnel dúsított?
Az ilyen típusú élelmiszerek extra mennyiségű fehérjét tartalmaznak, többet, mint amennyi az átlagos termékekben van. A fehérje egy alapvető tápanyagunk, ami kulcsszerepet játszik az izomzat felépítésében, a sejtek regenerálásában és az anyagcserében.
Mennyi fehérjét érdemes fogyasztani?
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlása szerint a napi energiabevitel 10-15%-ának fehérjéből kell származnia. Ez az arány napi 2000 kcal energiabevitelt alapul véve, körülbelül 50-75 gramm fehérjét jelent, ami testtömeg kilogrammonként 0,8-1,0 gramm fehérjebevitelnek megfelelő. Idősek esetében az izomtömeg megőrzése és a megfelelő izomműködés fenntartása érdekében a napi fehérjebevitel növelése javasolt, 1,0-1,2 gramm testtömeg kilogrammonként. Emellett az aktív életmódot folytatóknak – különösen sportolóknak vagy testépítőknek – a szükséglet ennél is magasabb lehet: 1,2–2,0 g/testtömeg kg.
Túl lehet adagolni a fehérjét?
A fehérjét nem lehet klasszikus értelemben túladagolni az NKFH szerint, viszont a túlzott fehérjebevitelnek lehetnek negatív hatásai, különösen hosszú távon.
- Túlzott fehérjebevitel esetén a vese fokozott terhelésnek lehet kitéve, mely vesefunkció csökkenéshez vezethet.
- Ha az étrendben a fehérje dominál, előfordulhat, hogy más fontos tápanyagok, mint a rostok és vitaminok háttérbe szorulnak.
- Emésztőrendszeri problémák (puffadás, székrekedés) szintén jelentkezhetnek, főleg akkor, ha a túlzott fehérjefogyasztás kevés rostbevitellel párosul.
- Továbbá egy új kutatás szerint, a táplálékkal bevitt kalóriamennyiség több mint 22%-ának fehérjékkel való biztosítása az érelmeszesedés fokozott kockázatával is járhat azáltal, hogy aktiválja a folyamatban részt vevő immunsejteket.
Kinek ajánlott a magas proteintartalmú termékek vásárlása és kinek nem?
Egy átlagembernek érdemes inkább előnyben részesítenie a természetes, kevésbé feldolgozott fehérjeforrásokat, mint például a tojás, tehéntúró, sovány húsok vagy hüvelyesek. Ezekből gyakran nehezebb elegendő mennyiséget bevinni, de hosszú távon egészségesebb alternatívát jelenthetnek. Emellett nem árt azt is tudni, hogy a legtöbb ember a normál étkezése során is elegendő fehérjét visz be, különösen akkor, ha változatosan táplálkozik. Így ha nem sportolunk aktívan, foglalkozunk testépítéssel vagy nem tartozunk az idősek korosztályába, valószínűleg nincs szükségünk fehérjepótlásra, így magas fehérjetartalmú élelmiszerekre sem.






