időjárás
Érdemes felkészíteni a szervezetünket a hideg időjárásra, hogy ellenállóvá váljon a megbetegedésekkel szemben. Szibériai tél vár ránk az előrejelzések szerint.
Az elkövetkezendő napokban alapvetően száraz időre kell készülni, hosszabb-rövidebb időre napsütésre is lehet számítani. Visszatér a tél. A hajnali órákban -5 és -15 fok közötti hőmérséklet várható, és napközben is csak maximum 5 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála. Ebben a hideg időben a szervezeted különösen nagy veszélynek van kitéve, így érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre.
Mivel a száraz hidegben kiszáradnak a szervezet nyálkahártyái, célszerű odafigyelni a folyadék pótlására. A hidegben ritkábban érezzük magunkat szomjasnak, ennek ellenére oda kell figyelni arra, hogy a napi 1,5-2 liter folyadékot bevigyük a szervezetünkbe. Ha a szabad levegőn tartózkodunk, akkor jólesik a meleg folyadék, azonban érdemes odafigyelni rá, hogy ne legyen túl forró, mert utána sokkal jobban fogunk fázni. A szakemberek arra külön felhívják a figyelmet, hogy a hidegben ne fogyasszunk alkoholt, mert az csökkenti a hőérzetet és így könnyebben válunk a megfázás céltáblájává.
A hideg sok veszélyforrást rejt. Ilyenkor érdemes odafigyelni az immunrendszer erősítése. Erre a legmegfelelőbb az A, az E és a C-vitamin, a cink és a szelén. De a banán és a csokoládé is csodákra képes.
A C-vitamin az immunrendszerünket erősíti, és segít legyőzni a kórokozókat. Nem elhanyagolható, az antioxidáns és sejtvédő hatása sem. Érdemes ilyenkor sok citromot, kivit, narancsot, céklát, káposztát és kelbimbót fogyasztani.
A cink a szervezet ellenállóképességét növeli, és segít elkerülni a hidegben jelentkező fáradtságérzetet. A cink legkönnyebben a vörös húsfélék, és a gabonából készült termékek fogyasztásával pótolható.
Három tipp a hideg ellen