Létrehozva: 2024.10.16. 17:45

Jön a digitális SZÉP-kártya és a készpénzmentes borravaló is: mutatjuk a turizmus várható változásait!

Hamarosan elég lesz egy mobiltelefont vinni az éttermekbe és a termálfürdőkben is várható némi változás. Íme a kormány 16 pontos turisztikai akcióterve, melynek részeként digitalizálják például a SZÉP-kártyákat!

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által bejelentett turisztikai akcióterv jó néhány dolgot megváltoztat például a vendéglátás, wellness látogatás és az állatkert látogatás területén. Mutatjuk a 16 pontos terv elemeit, melynek egyike a SZÉP-kártya digitalizálása.

SZÉP-kártya szép kártya
Hamarosan digitalizálják a SZÉP-kártyákat is.Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Miért van szükség változtatásokra a turisztikai ágazatban?

A nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a 16 pontos akciótervvel kapcsolnák az ágazat teljesítményét a jelenleginél is magasabb fokozatra. Ennek része a bürokráciacsökkentés és az ágazat versenyképességének növelése. Mutatjuk az akcióterv részleteit!

1, Digitalizálják a SZÉP-kártyákat

Nagy Márton egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a SZÉP-kártya-költések szépen alakultak, azonban ezzel kapcsolatban is hamarosan gyökeres változás lesz: jön a digitális SZÉP-kártya, így telefonon keresztül is tudunk majd fizetni vele, nincs szükség a plasztikkártyára-írja az Index. 

Manapság már mindenki telefonnal járkál, és azzal fizet

– érvelt a miniszter, aki szerint ez a fejlesztés jelentősen növelné a SZÉP-kártyákról elköltött pénz mennyiségét.

2, Jön a készpénzmentes borravaló

A vendéglátóhelyek számára kötelező lesz a készpénzmentes borravaló lehetőségét biztosítani, a bankkártyás fizetési rendszeren keresztül. Jelenleg ha valaki borravalót szeretne adni, azt legtöbbször készpénzben kénytelen megtenni.

3, Maximalizálják a szervízdíjat

A hivatalos nevén felszolgálási díj 12 százalékban lesz maximalizálva, elkülönítve a borravalótól. A borravaló közvetlenül a felszolgálóhoz kerül majd a jövőben. A maximalizált szervízdíjnál pedig saját belátásunk szerint többet is adhatunk, de ez rajtunk múlik. A szervizdíj felső határa jelenleg nincs maximalizálva, általában 15-20% körül alakul. Sokan azt hiszik, hogy ez egyet jelent a borravalóval, a valóságban azonban ez nem így van.

4, Állatkerti belépőt is lehet majd béren kívüli juttatásként adni

Az állatkerti belépők adómentesen adhatóak lesznek béren kívüli juttatásként (cafeteria) mint kulturális attrakció kategóriájába tartozó juttatás.

00242506
Állatkerti belépőt is lehet majd cafeteriaként adni. 

5, Több rendőr lesz a bulinegyedben

A bulinegyed területén megnövelik a rendőri jelenlétet, a járőrök számát 48-ról 58-ra emelik. Emellett egy új rendőrőrs létrehozása is tervben van.

6, Szigorítják az Airbnb szabályait

A rövid távú lakáskiadásra vonatkozó szabályozás Budapesten szigorodni fog, ami adóemelést és moratóriumot vonhat maga után.

7, A falusi turizmust viszont erősítenék

A falusi turizmus erősítése érdekében lehetőséget biztosítanak majd a gazdasági épületek, például pajták szálláshelyként való hasznosítására.

8, Kevesebb úszómester lesz a medencéknél

A 20 főnél kisebb kapacitású medencéknél általános felügyelet is elegendő lesz, például a wellnessrészlegek személyzete által, így nem lesz szükség úszómester alkalmazására.

Ezek a turisztikai akcióterv további elemei

  • 9, A minimálbér 15 százalékáig (39 ezer forintig) támogathatják a hivatásturizmus keretében érkező vendégeket, például konferenciákon részt vevőket.
  • 10, Az idegenvezetői tevékenység szabályozásra kerül, hogy csak megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek végezhessék ezt a munkát.
  • 11, Az idegenvezetők számára rendszeres továbbképzést vezetnek be, hogy frissítsék és bővítsék tudásukat.
  • 12, Az éttermek parkolási követelményeit felülvizsgálják, és indokolt esetben felmentést biztosítanak az ilyen típusú elvárások alól.
  • 13, Az olyan turisztikai látványosságok, mint a Parlament vagy a Bazilika, részét képezhetik a jövőben az NTAK-rendszer (vendéglátós szoftver) bővítésének.
  • 14, A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér fejlesztése érdekében a CO2-adót 2025. január 1-jétől eltörlik, ezzel támogatva a repülőtér versenyképességét.
  • 15, Az élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódóan a vendéglátóhelyek számára szakmai útmutatókat készítenek, amelyeket a hatóságok fognak ellenőrizni.
  • 16, A termálvizekből származó kísérőgáz jövedékiadó-mentessé válik, amennyiben nem használják fel kereskedelmi célra.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy ez az akcióterv csak az első lépés a turizmus további fejlesztésében, és a következő időszakban további intézkedéseket is bevezetnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek