kulcsár edina
Aki elégedett egy szolgáltatással, az hangot is adhat ennek úgy, hogy ad egy kis extra pénzt. A borravaló után viszont adózni kell, de nem minden esetben! Mutatjuk a számokat!
Az, hogy mit és mennyiért ad egy étterem, részben a saját döntésük, részben törvényi előírás. Az ételek áráról például az éttermek dönthetnek, az ezen felül fizetendő áfa mértékét viszont törvény határozza meg. A borravaló ez alól az egyik kivétel, ennek adása ugyanis önkéntes, mégis adózni kell utána, egy esetet leszámítva. Mutatjuk, mivel jár a legjobban egy pincér vagy egy futár!
Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi Kossuth rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák. A kormány szándéka tehát jelenleg az, hogy a borravaló adómentes legyen, ugyanis ez a gyakorlatban jelenleg nem érvényesül.
Miért nem adómentes a borravaló?
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ennek két akadálya van:
A helyben fogyasztott ételeket 5% áfa terheli, amit a vendégek fizetnek ki és az éttermek fizetnek be az államkasszába. Az elviteles ételek után azonban 27% áfát kell fizetni. Emellett ott van még a szervizdíj, amit sokan tévesen borravalónak gondolnak. Ennek mértéke szabadon választható, jellemzően pedig 10-15%-a az elfogyasztott ételnek. Ezt szintén a vendég fizeti, a munkáltató pedig hónap végén szétosztja a felszolgálók között. Ha nem teszi, akkor súlyos büntetésre számíthat. Emellett csomagolási díjat és más kényelmi díjakat is felszámolhat egy étterem. És végül ott a borravaló, ami önkéntesen adható, adózni viszont kötelező utána, kivéve egy esetet.
Kétféleképpen: bankkártyával vagy készpénzben. Utóbbi esetben a teljes összeget megtarthatja a felszolgáló, kivéve, ha be kell tegyék a közösbe, amit aztán a munkáltató egyenlő arányban szétoszt a pincérek között. Ilyen esetben és a bankkártyás kerekítés esetében is adózni kell a borravaló után is. Vagyis, amennyiben a beérkezett borravalóról utólag a munkáltató rendelkezik és az alkalmazottak között szétosztja, úgy az nem adómentes, hanem a béreket terhelő szabályok szerint adó- és járulékköteles.
A kötelezően fizetendő felszolgálási vagy szervizdíj (mértéke a blokkon szerepel) nem más, mint a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámolt díj, amit havonta kell a közreműködőknek (pincér, felszolgáló) kifizetnie a munkáltatóknak.
Mennyi borravalót adnak a magyarok?
Budapesti Gazdasági Egyetem tanulmánya szerint a férfiak (62,9%) és a nők (60,4%) is leggyakrabban 6-10% között adnak borravalót. A borravalóadás férfiaknál és nőknél is akkor a legnagyobb, amikor az adott vendéglátóegységben nem számolnak fel szervízdíjat.
Ehhez a cégnek jogilag nincs köze. A dolgozó ezt hazaviszi, ha akarja, bevallja az adóbevallásában, és ha akar, akkor fizethet utána nyugdíjjárulékot, így majd beleszámít a nyugdíjába, de ez nem kötelező.
Az online borravaló után is adózik, aki kapja?
Igen. Ha egy futárnak nem készpénzben adjuk a borravalót, hanem például azon az applikáción keresztül, amin az ételt rendeltük, akkor adózni kell utána.
Orbán Viktor július 19-én bejelentette, hogy adómentes lesz a borravaló. "A vendéglátósok fellélegezhetnek a bejelentés után, hiszen a legtöbb munkahelyen a fizetésük egy jelentős részét teszi ki a borravaló. A felszolgálók, pultosok és szakácsok körében sok vendéglátóegységben az alapfizetésüket a vendégektől kapott plusz pénzzel egészítik ki. Így tudnak versenyképes fizetést adni a munkáltatók, és ezzel tudják ösztönözni a dolgozóikat, hogy inkább itthon vállaljanak munkát, ne pedig külföldön" – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. A bejelentést örömmel fogadták a vendéglátósok, ugyanis a felszolgálók, pultosok és szakácsok körében az alapfizetéseket a vendégektől kapott plusz pénzzel egészítik ki sok helyen.
"Szerintem ez egy nagyon jó döntés, mert a borravaló tükrözi az emberek munkáját, és nagyban hozzájárul a versenyképes fizetéshez. Az eddigi legnagyobb összeg, amivel a vendégek elismerték a munkám, hatezer forint volt" – mondta a Ripost kérdésére egy felszolgáló, aki nagyon fontosnak tartja, hogy adómentes legyen a borravaló. De nem csak a felszolgálók fizetése egészül ki a borravalóval, hanem a futároké is. Ők az alapfizetés mellett a megrendelések címei után is kapnak egy kisebb összeget, de a járműveik tankolását a jattból tudják fedezni, így ez is a napi bevételük szerves részét képezi.