Létrehozva: 2024.07.21.
Módosítva: 2024.07.21.

Adómentes lesz a borravaló: meglepő, mit gondolnak a pincérek és a futárok a döntésről

Fellélegezhetnek a vendéglátósok. A miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg, hogy nem lesz megadóztatva a borravaló.

A magyar vendéglátásban dolgozók szívéről nagy kő esett le, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy nem fogja adó terhelni a borravalót. Kifejtette, hogy ha béke van, abban a pillanatban egy más gazdasági helyzetben találja magát Magyarország, sokkal több lehetőséget tudnak kinyitni az emberek számára. Egészen addig azonban, amíg háborús idők vannak, háborús költségvetést kell készíteni.

Örül a döntésnek a felszolgálóként dolgozó Horváth Dániel Fotó: Ripost

Ha békét tudunk teremteni, akkor jön a békeköltségvetés - posztolta ezzel kapcsolatosan a közösségi oldalán a miniszterelnök, ahol azt írta, fontos intézkedések várhatóak a békeköltségvetéssel, és példaként azt említette, hogy továbbra sem lesz adó a borravalón.

A vendéglátásban dolgozók fellélegezhetnek a bejelentés után, hiszen a legtöbb munkahelyen a fizetésük egy jelentős részét teszi ki a borravaló. A felszolgálók, pultosok és szakácsok körében sok vendéglátóegységben az alapfizetésüket a vendégektől kapott plusz pénzzel egészítik ki. Így tudnak versenyképes fizetést adni a munkáltatók, és ezzel tudják ösztönözni a dolgozóikat, hogy inkább itthon vállaljanak munkát, ne pedig külföldön.

Szerintem, ez egy nagyon jó döntés, mert a borravaló tükrözi az emberek munkáját, és nagyban hozzájárul a versenyképes fizetéshez. Dolgoztam külföldön is, és ott is megtarthattunk a borravalót. Az eddigi legnagyobb összeg amivel a vendégek elismerték a munkám, az hatezer forint volt.

 - mondja Horváth Dániel, aki nagyon fontosnak tartja, hogy adómentes legyen a borravaló.

A legnagyobb jattot eddig Ausztriában kaptam, mikor egy síparadicsomban dolgoztam. Száz euró volt amit egy asztaltársaság dobott össze.

- emlékszik vissza István, aki ennek ellenére itthon szeret jobban dolgozni, mivel a családja Budapesten él.
De nem csak a felszolgálók fizetése egészül ki a borravalóval, hanem a futároké is. Ők az alapfizetés mellett a megrendelések címei után is kapnak egy kisebb összeget, de a járműveik tankolását a jattból tudják fedezni, így ez is a napi bevételük szerves részét képezi.

Nagyon változó, hogy mikor és mennyi borravalót kapunk, de összességében ebből tudjuk fedezni a kiadásainkat, a tankolást, és a járművek szervizelését. Vannak vendégek akik egy forintot sem adnak, de akadnak nagyon bőkezű kuncsaftok is. Egy nap legalább öt és tízezer forint körüli összeget kell összeszednünk a borravalóból, hogy megérje bejönnünk dolgozni. 

- vázolja a futárok helyzetét Gábor, aki hozzáteszi, hogy az ő munkájukban a borravaló megadóztatása eleve nehéz lenne, hiszen nem lehet nyomon követni, hogy melyik rendelésnél kaptak az étel áránál több pénzt.

Így is nehéz a vendéglátósok helyzete, mivel ha hitelt szeretnénk felvenni a banknál az összes jövedelmet igazolnom kell, beleértve a borravalót is. Ezért nehéz belevágni így például egy lakás megvásárlásába. Egészen biztos, hogy ha adó terhelné a borravalónkat, akkor az a fizetés csökkenéséhez vezetne.

- mondja Dávid.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek