INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.21. 14:31

Orbán Viktor beelőzött, történelmi csúcsot döntött

A kormányfő újabb rekordot állított be. Mostantól Orbán Viktor a leghosszabb ideig egyhuzamban kormányon lévő miniszterelnök.

Orbán Viktor már 2020 óta a legtöbb ideje hatalmon lévő miniszterelnök a magyar történelemben. Az 1998-2002-es kormányzást követően azonban jött egy 8 éves ellenzéki időszak, így a folytonosság megszakadt. 2010 óta viszont egyhuzamban vezeti az országot, így most már az a rekord is az ő nevéhez fűződik, mely szerint Orbán Viktor a leghosszabb ideje egyhuzamban kormányzó miniszterelnök. Ezzel egyébként Tisza Kálmánt taszította le a trónról. 

Orbán Viktor megelőzte Tisza Kálmánt
Tisza Kálmán rekordját is megdöntötte Orbán Viktor. Fotó: Horovitz-Lipot-lazarus-elte / Wikipedia
  • Tisza Kálmán 1875. 10. 20. - 1890. 03. 13. között kormányozta az országot, ez 5258 napot jelent;
  • Orbán Viktor 2010. 05. 29. - 2024. 10. 21., vagyis a mai napon új rekord született 5259 nappal. Ehhez pedig még hozzájön 1411 nap, amely az 1998 és 2002-es kormányzást jelenti. Így azt is könnyen kiszámolhatjuk, hogy Orbán Viktor a mai nappal már összesen 6670 napot ült a kormányfői székben.

Az Orbán Viktor által vezetett időszak kihívásai

A 2010-es választást rendkívül nagy várakozás előzte meg. Folyamatosak voltak Magyarországon a baloldali kormánnyal szembeni elégedetlenségi tüntetések. Mivel az akkori szocialista kormány nem volt hajlandó lemondani, és előrehozott választást biztosítani, így a népharag 2010 május 29-én kétharmados győzelmet hozott az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP párt szövetségnek. Azóta az Orbán-kormányok további három országgyűlési választást nyertek meg, ráadásul mindegyiket kétharmados többséggel, egyre nagyobb arányban. Az elmúlt 14 évben számtalan komoly nemzetközi kihívással kellett szembenéznie a kormánynak. Nézzük a három legsúlyosabbat:

Migrációs válság

A 2015-ös migrációs válság egész Európát megrengette. Két év alatt több mint egymillió bevándorló érkezett a kontinensre elsősorban Afrikából és a Közel-Kelet országaiból. A válság elején a legtöbb uniós ország üdvözölte és támogatta a migránsok befogadását, Orbán Viktor azonban a kezdetektől fogva jelezte, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani, különben az a keresztény európai civilizáció végét fogja jelenteni. 

Az évek során a hurráoptimizmus alábbhagyott, és egyre több országban ismerték be, hogy a kontrollálatlan migráció valóban súlyos gondokat okoz az egyes tagállamokban. Míg a magyar kormány által felépíttetett déli határkerítést az elején szinte mindenki bírálta, addig a negatív hangok az idő előrehaladtával egyre halkabbak lettek. 2024-ben pedig már egyre több migrációt ellenző jobboldali erő kap bizalmat a választóktól, míg a migrációt erőltető baloldal erőteljes lejtmenetbe került. Idén Németország is úgy döntött, hogy legalább 3 hónapra visszaállítja az ellenőrzést a határain, 

amivel Olaf Scholz német kancellár lényegében beismerte, hogy a 2015 óta tartó "Orbáni-politika" helyes volt a migrációs válságot illetően.

Covid-19

A koronavírus-járvány 2020-ban szó szerint megbénította az egész világot. Hónapokig tartó lezárások, kötelező maszkviselés és a személyes emberi kapcsolatok számának leredukálása volt a nemzetközi megoldás. A 2021-ben megjelent első védőoltásokért óriási harc volt az országok között, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elveszi a tagállamoktól a beszerzés jogát és uniós szinten rendelnek vakcinákat. 

Ez azonban meglehetősen lassan és körülményesen ment, ezért az akkori Orbán-kormány úgy döntött, hogy saját kezébe veszi az irányítást, hogy Oroszországból, valamint Kínából is rendelt különböző eljárású védőoltásokat. Ennek az lett az eredménye, hogy rövid időn belül Magyarországon lett az egyik legmagasabb átoltottsági arány az egész Európai Unióban. 

Orosz-ukrán háború

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ennek következtében az Európai Unió szankciókat vetett ki Oroszországgal szembe, ezzel akarták az orosz gazdaságot megroppantani. A szankciókat az Orbán-kormány nem támogatta, mondván, hogy azok óriási inflációt, kiugró üzemanyag- és energiaárakat fognak gerjeszteni. Orbán Viktorék jóslata beteljesült, óriási drágulás söpört végig egész Európában, az orosz gazdaság ráadásul stabil maradt mindvégig. 

Míg az Európai Unió tagállamai között egyre jobban elterjedt a háborús pszichózis, addig a magyar miniszterelnök a háború kitörése óta következetesen a béke pártján állt, és a mielőbbi béketárgyalások megkezdésére szólította fel a feleket. Idén nyáron Orbán Viktor békemisszióba kezdett, minek során a háborúzó felek és egyéb nagyhatalmak vezetőivel tárgyalt a béke érdekében. A háborúpárti baloldalról ezt a kezdeményezést természetesen óriási kritika érte. 

És hogy mit tervez Orbán Viktor a következő választásokig, az kiderül a következő videóból:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek