POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.20. 08:05

Egy gyászoló apa szembesítette Scholz kancellárt a migránsbűnözéssel

"Miért engedjük be őket?"

Drámai jelenetek játszódtak le egy németországi televíziós műsorban. Egy illegális migráns által meggyilkolt 17 éves lány édesapjának alkalma nyílt arra, hogy közvetlenül szembesítse Olaf Scholz német kancellárt a valósággal. Az apa, Michael Kyrath az RTL csatorna Direkt Spezial című műsorában tett kísérletet arra, hogy felnyissa a német kancellár szemét – írja az Origó.

Scholz úr, Németországban naponta 24-32 késes támadás történik. Ezek közül sok halálos kimenetelű, és minden egyes nap, amikor erről tovább vitatkozunk, emberek, sőt gyerekek halnak meg. Vannak szülők, akik gyermekeik sírjánál vagy koporsójánál állnak, életükben utoljára megsimogatják gyermekük jéghideg kezét. Önök ezt el sem tudják képzelni

– fakadt ki a gyászoló édesapa a műsorban.

Kyrath lányát, Ann-Marie Kyrathot 2023 januárjában gyilkolta meg egy ismert, súlyos bűncselekményekért elítélt palesztin migráns. A férfi összesen 38-szor szúrta meg Ann-Marie-t és barátját, nyolc másik embert pedig megsebesített egy Hamburgba tartó regionális vonaton. A migránst életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ez azonban semmit sem enyhít az áldozat családjának fájdalmán.

Itt emberekről van szó, akiknek családjaik vannak. A mi esetünkben ezeket az embereket Ann-Marie-nak és Dannynek hívták. A másik aspektusa az egésznek persze az, hogy évek óta vitatkozunk erről. Évek óta hallom, hogy beszélnünk kell róla, de beszélgetéssel nem jutunk előbbre. Itt az ideje, hogy lassan elkezdjünk cselekedni

– mondta Ann-Marie édesapja Olaf Scholzhoz fordulva.

Nem arról kellene beszélnünk, hogy kitoloncoljuk az embereket. Miért engedik be őket egyáltalán az országba?

– tette fel a kérdést. Az interjú során Kyrath azzal is szembesítette Scholzot, hogy kormánya finanszírozza azt a kilenc nyelven elérhető honlapot, amelyen a menedékkérők információkat találhatnak a kitoloncolás elkerülése érdekében.

A kancellár erre azt válaszolta, hogy tudomása szerint már leállították ezt a programot a kormányzatnál.  Valójában az oldal még mindig működik, és a szervezet még mindig kap támogatást a szövetségi kormánytól, erről a svájci sajtó már korábban beszámolt

2016 óta nem látott szintre emelkedett Németországban a lopások és az erőszakos bűncselekmények száma – derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájának berlini bemutatóján. A statisztikából az is kiolvasható, hogy amíg a német elkövetők száma egy százalékkal emelkedett 2022-höz képest, addig a nem német – vagyis bevándorló hátterű – bűnelkövetők körében 17,8 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma egyetlen év alatt. A migránsbűnözés megfékezése érdekében Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a kitoloncolási eljárások felgyorsítására tett ígéretet.

Jelentősen, 2026 óta a legmagasabb szintre emelkedett a bűncselekmények száma Németországban – derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájának keddi bemutatóján. A rendőrség összesen 5,941 millió bűncselekményt regisztrált, ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez viszonyítva pedig 9,3 százalékkal emelkedett a bűnügyek száma.

Kiugróan magas migránsbűnözés

Kiemelkedően magas a bevándorlók – a hivatalos megfogalmazás szerint „német útlevéllel nem rendelkezők” – magas aránya a bűnügyeken belül. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter ezért ígéretet tett a kitoloncolási eljárások felgyorsítására a berlini sajtótájékoztatón.

„Aki nem tartja be a szabályokat, annak mennie kell” – jelentette ki a szociáldemokrata párti belügyminiszter.

Míg a német állampolgárságú gyanúsítottak száma egy év alatt egy százalékkal – 1,32 millióra – nőtt, addig a migrációs hátterű bűnelkövetők száma 17,8 százalékkal, mintegy 923 ezer főre emelkedett. A migráns bűnelkövetők aránya az összes bűncselekményhez viszonyítva egy év alatt 3,7 százalékponttal 41,1 százalékra nőtt – derül ki a hivatalos statisztikából.

A belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva sürgette a rendőrség következetes fellépését és a zéró toleranciát, valamint „gyorsabb eljárásokat, következetes ítéleteket és reális büntetéseket” ígért. A Die Welt beszámolója szerint Faeser kilátásba helyezte német büntető törvénykönyv szigorítását és a kitoloncolások felgyorsítását, emellett a kormány – ígérete szerint – új bűnmegelőzési kampányokat is tervez.

A politikusok is felelősek

Michael Stübgen (CDU) brandenburgi belügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Németországban élő bevándorlók „átlagon felüli mértékben” követnek el bűncselekményeket.

A konferencia elnöke kiemelte a politikusok felelősségét is, akiknek „határozottan ki kell állniuk amellett, hogy Németország jövője attól függ, hogy az ott élők betartják-e a rendet és a törvényeket.”

A fiatalkorú elkövetők száma, s azon belül a bevándorló hátterűek aránya is jelentősen emelkedett 2023-ban. A hatóságok valamivel több mint 104 ezer kiskorú (14 év alatti) gyanúsítottat tartottak nyilván, ami rendkívüli, 43 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. A 14–18 éves elkövetőkkel szemben indított bűnügyi eljárások száma mintegy 177 ezer volt, ez 17 százalékkal több, mint öt évvel ezelőtt.

A növekedés mindkét csoportban leginkább a bevándorlók körében volt tapasztalható. A lopások esetében a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma szintén nagyobb mértékben nőtt, mint a német gyanúsítottak körében – mutat rá a Die Welt.

Miniszter: nincs bocsánat a befogadott bűnözőknek

Cem Özdemir német zöldpárti agrárminiszter is kommentálta a rendőrségi statisztikákat.

„Aki Németországba jön védelem reményében, és itt követ el bűncselekményt, az nem számíthat bocsánatra. Újra el kell hagynia hazánkat. Ezt nem lehet szociális problémaként elbagatellizálni”

– írta a miniszter az X-en.

„De a német elkövetők száma is növekszik. Túl könnyű lenne mindent a migráció növekedésére fogni. A neuralgikus pontokon, például a vasútállomásokon a videokamerás megfigyelés megerősítése építőelem lehet a közterületi bűnözés ellen” – tette hozzá Özdemir.

Az ellenőrzések szeptember közepi kiterjesztésével határsértések százait regisztrálták Németország nyugati határain – közölte  a német szövetségi rendőrség.

A dpa német hírügynökség megkeresésére a rendőrség arról számolt be, hogy 838 határsértést jegyeztek fel Németország Franciaországgal, Belgiummal, Luxemburggal és Hollandiával közös határán. A legtöbb ilyen incidens a francia határ mentén volt. A szeptember 16-tól október 2-ig terjedő időszakban további 18 eset történt a Dániával közös határszakaszon.

A nyugati határokon a rendőrség emellett 539 alkalommal fordított vissza embereket és 25 esetben rendelt el újbóli beutazási tilalmat, az északi, vagyis a dániai határon 14 alkalommal fordítottak vissza határsértőket, és három személyt sújtottak beutazási tilalommal.

A hatóságok 387 elfogatóparancsot hajtottak végre.

A német rendőrség még kedden közölte, hogy minden határszakaszt figyelembe véve 2448 határsértőt tartóztattak fel szeptember közepe óta.

Nancy Faeser német belügyminiszter szeptember 16-ától kiterjesztette a határellenőrzést Németország valamennyi határára az illegális migráció visszaszorítása érdekében. Az egyelőre fél évre szóló intézkedés lehetővé teszi a migránsok elutasítását is már a határon.

Németország korábban a Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal közös határon vezetett be ellenőrzéseket, amelyeket szeptember közepén kiterjesztett a Franciaországgal, Luxemburggal, Hollandiával, Belgiummal és Dániával közös határszakaszokra.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek