A Tisza Párt vezetőjét cigarettacsempészet miatt letartóztatták

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.12. 05:45

Magasabb fokozatra kapcsol a gazdaság, mutatjuk a részleteket

Orbán Viktor a legutóbbi interjújában arról beszélt, hogy a jövő év első negyedévében már lehet érezni a robbanásszerű növekedést.

A héten komoly vita alakult ki Orbán Viktor és az Európai Parlament több háborúpárti képviselője és vezetője között. A miniszterelnök rock and rollként jellemezte a strasbourgi szóváltást, de megjegyezte, hogy ideje visszatérni a magyar gazdasághoz. A kormányfő tudatta, hogy az uniós és a magyar álláspontok között olyan nagy a szakadék, hogy érdemes csak magunkra koncentrálni. Ezért kell létrehozni a gazdasági semlegességet. 

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a Kossuth rádióban beszélt a robbanásszerű gazdasági növekedés alappilléreiről. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról beszélt, hogy hetek óta azon a terven dolgoznak, amely jövőre erőteljes növekedést eredményezhet a magyar gazdaságban. Ahogy fogalmazott:

Összeraktuk az akciótervet, amivel Magyarországnak új lendületet fogunk adni. A gazdasági semlegesség három-hatszázalékos gazdasági növekedést fog jelenteni. Ez a mostani negyedévben még nem fog jelentkezni, azonban 2025 elején robbanásszerű növekedés várható.

A kormányfő hozzátette, hogy körvonalazódnak a konkrét intézkedések, ezek közül közölt is néhányat:

Megfizethető lakhatás 

A miniszterelnök szerint talán Budapesten a legnagyobb a lakhatási probléma, de a főváros vezetése egyelőre nem mond semmit, mintha mással lennének elfoglalva. Ennek ellenére a kormánynak kész tervei vannak. Ezek közé tartozik:

  • a kollégiumok építése;
  • a fiatalok megfizethető lakáshoz juttatása;
  • lakásbérlésük támogatása.

A kész koncepciók közé sorolta még továbbá, hogy támogatni fogják a falusi lakás- és házépítéseket, de eltörlik azokat az akadályokat is, amelyek most nem teszik lehetővé, hogy az emberek a megtakarításukat lakhatásra költhessék. 

Lesz tehát egy nagy lakásbumm...

- szögezte le Orbán Viktor.

Egymilliós jövedelem és munkáshitel 

A második legfontosabb pontként a bérezést jelölte meg a miniszterelnök. Elmondása szerint jól állnak az egyeztetések a szakszervezetekkel, jelen állás szerint meg fognak tudni állapodni a minimálbérről és a béremelések mértékéről is. Orbán Viktor nem tartja irreálisnak, ezért megismételte: 

a cél, hogy egymillió forintos átlagkereset legyen pár éven belül Magyarországon.

Mindemellett tervezik a munkáshitel bevezetését is. A diákoknak ott a nagy sikerű diákhitel, így most a kormány szeretne a fiatal munkásoknak is egy pályakezdő kedvező hitelkonstrukciót biztosítani. 

Demján Sándor-program 

Ez a program azokat a kisvállalkozókat érinti, akiket meggyötört az infláció, a háború, a szankciók vagy a Covid. Ezen kisvállalatok esetében a méretnövekedés lenne a cél, ehhez kíván támogatást nyújtani a kormány. Engedélye még nincs a kormánynak a névhasználatra, de jelenleg Demján Sándor-program néven fut ez a projekt. 

Ennek keretében tőkét, kedvezményes hiteleket juttatnának a kis- és középvállalkozóknak, amely lehetővé teszi számukra a növekedést. 

Orbán Viktor úgy összegezte, hogy ez a három pont az, amely meg fogja lendíteni a gazdaságot. Az eredmények a 2025-ös év első és második negyedévében már nagyon szembetűnők lesznek mindenki számára. Az első konkrét intézkedésekre 1-2 héten belül kerülhet sor. 

Az Orbán Viktorral készült interjút itt lehet visszanézni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek