POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.09. 13:28

Ezt a vitát Strasbourgban Orbán Viktor nyerte

Így látja az elemző.

Magyar Péter és Dobrev Klára hiába akciózott Strasbourgban, a kormányfőt nem tudták megszorongatni, ő komplex tervet tett le az EU megreformálására – vélekedett a Mandiner kérdésére Deák Dániel.

 

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

***

Komoly összecsapás vette kezdetét Strasbourgban, ahol a magyar kormányfő szinte minden politikai ellenlábasa felsorakozott. Az EP egyébként a soros magyar EU-s elnökség programjáról és hallgatta meg Orbán Viktor miniszterelnököt – gyakorlatilag sok szempontból szócsatává fajult a dolog, nem véletlenül adta a „csihi-puhis” címet a kormányfő saját YouTube-oldalán az élő közvetítésnek.

Ugyanakkor az összecsapásból úgy tűnik, ő került ki győztesen.

„Orbán Viktor egy átfogó és nagyon komplex előadást tartott Európa helyzetéről, és arról, hogy a soros elnökség során milyen változásokat szeretne elérni az Európai Unióban” – fogalmaz kérdésünkre Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus kifejti: Európa mind versenyképességi, mind más egyéb szempontból komoly lemaradásban van Amerikával és Kínával szemben.

Ezt, teszi hozzá, nem Orbán Viktor mondja, hanem a Draghi-jelentés, amely az Európai Unió felkérésére, az Európai Bizottság felkérésére készült el. (emlékezetes: a problémafelvetésben közel is volt egymáshoz a két álláspont).

„Tehát gyakorlatilag az Európai Uniónak a hivatalos jelentése is Orbán Viktor állításait támasztja alá, és egyébként a miniszterelnök is elmondta, hogy ezekkel egyetért, és új megoldásokat javasolt a mostani előadásában” – vélekedik Deák, aki szerint Orbán Viktor az európai parlamenti beszédében Magyarországért és Európáért szólal fel, „míg a balliberális képviselők aktuálpolitikai, pártpolitikai csatározásra használták fel ezt a terepet”.

Mint mondja, láttuk Dobrev Klárának a felszólalását, láttuk Magyar Péternek a felszólalását, amelyek lényegében belpolitikai vitákat vitték ki külföldre, 
és Magyarország ellen hergeltek, Magyarország ellen beszéltek külföldön is az Európai Parlamentben, húzza alá Deák. 

Ami ugyanaz a hagyomány, ugyanaz a politikai gondolkodásmód, ami eddig is jellemezte a balliberális oldalt, és ami eddig is egyébként kétharmados Fidesz-győzelmet hozott,

hiszen értelemszerűen nem szimpatikus a magyar választóknak ez – főleg akkor, amikor nemzeti egységet kellene mutatni

– teszi hozzá a politológus.

Ami a balliberális kritikákat illeti, azokra a miniszterelnök reagált: „alaposan helyre tette mind Ursula von der Leyent, mind Manfred Weber, és egyébként a hazai balliberális politikusoknak is egyértelmű üzenetet küldött”.

Így a szakértő szerint ebből az európai parlamenti vitából Orbán Viktor pozitívan, míg Magyar Péter és Dobrev Klára meglehetősen negatívan jöttek ki.

Kitért még Magyar Péternek a plenáris ülést megelőző rövidke sajtótájékoztatójára, kiemelve: beszédes, hogy az EP-képviselő kedden lemondta a sajtótájékoztatóját, ahogy az is, hogy vele szemben a miniszterelnök órákon keresztül válaszolt a hazai és nemzetközi sajtó kérdéseire.

„Tehát Orbán Viktor nyíltan kommunikál, nyíltan beszél, így Magyar Péter bujkál a sajtó kérdései elől”.

Ez annak is betudható, hogy Magyar Péter az elmúlt napokban számos botrány szereplője volt, beleértve az öccse ügyét, amit a Kehi-jelentés tárt fel, „emellett a telefonlopási botránya, illetve a mentelmi ügye, ezek mind-mind olyan kínos, kellemetlen kérdések, amelyekre nem akar Magyar Péter érdemben reagálni”.

Hogy valójában a Néppárt „fogja”-e Magyart, vagy saját álláspontját képviselte, amikor felállva tapsolt Ursula von der Leyen EPP-s EB-elnöknek, Deák úgy értékel:

„Magyar Péter szereti leönteni magát piros-fehér-zöld színekkel, ugyanakkor ezzel azt akarta álcázni, hogy valójában globalista politikus, tehát globalista érdekeket, globalista elvárásokat teljesít”.

Ezt a felszólalása mellett az is mutatja, hogy állva tapsolt von der Leyennek, vagy hogy Webernek is nagyon örült. „Magyar Péter ugyanolyan globalista politikus, ugyanahhoz a balliberális közeghez tartozik, mint amelyhez például korábban momentumos képviselők is tartoztak az Európai Parlamentben, csupán ezt rejtegeti, mintha valójában nemzeti politikus lenne”

Miután Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a soros magyar elnökség feledait és célkitűzéseit, a néppárti Ursula von der Leyen kapott szó. Az Európai Bizottság elnöke – sokszor nem a szakpolitikai kérdésekre reagálva – éles politikai kritikákat fogalmazott meg Orbán Viktorral szemben, valamint bejelentette, hogy tovább kell folytatni Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását. A Bizottság elnöke így fogalmazott:

Csak egy út van az igazságos béke érdekében Ukrajna és Európa számára, az hogy továbbra is támogatjuk Ukrajna ellenállását, katonai, pénzügyi és politikai támogatással.

Magyar Péter mindezt állva tapsolva fogadta.

Ismert, hogy Magyar Péter korábban még a mentelmi jog eltörléséért kampányolt, most azonban kitart a sajátja mellett, mondván, hogy csak akkor hajlandó lemondani róla, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Mentelmi jogát azonban csak az európai baloldal képviselői segítségével őrízheti meg, csak így kerülheti el a büntetőeljárást.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek