INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.01. 14:38

Október 1-től mindenkit érintő változások léptek életbe, mutatjuk a részleteket

Október elsejével számos fontos változás lépett életbe Magyarországon.

Beköszöntött az október, ami ez esetben azt is jelenti, hogy komoly változásokhoz kell hozzászoknunk a mindennapjainkban. Egy cikkbe szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mennyire egészséges a csokoládé? A dietetikus válaszolt.  kutató, orvos, gyógymód, gyümölcs
Október 1-től a fővárosban is bevezették az új ügyeleti rendszert. Fotó: Josep Suria

Országosan egységes az ügyeleti rendszer

Másfél év után az egész országban lezárult az egészségügyi alapellátás reformja azzal, hogy október elsejével Budapest is csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez. A reform célja, hogy az erőforrások hatékonyabb felhasználásával ne csupán az ellátás minőségén javítson, hanem az abban részt vevő egészségügyi dolgozókat is nagy mértékben tehermentesítse.

Az új ügyeleti alapellátás lényege, hogy október 1-jétől a betegeknek nem kell utánajárniuk, hogy egy adott helyzetben milyen segítséghez juthatnak, hanem felhívják az ügyeletet a 1830-as telefonszámon, ahol megtalálják a számukra legjobb ellátást. Ez lehet tanácsadás, helyszíni ellátás, de kórházba is utalhatják a beteget.

Mostantól tehát elég két telefonszámot megjegyeznünk:

  • a 112-es számot hívhatjuk, ha életveszélyről van szó;
  • a 1830-as számot pedig, ha ügyeleti ellátásra tartunk igényt.
A grafikon segítségével könnyen eligazodhat a beteg, hogy milyen panasszal kihez kell fordulnia. 

Az új ellátási rendszerben a háziorvosoknak is van szerepük, de ez nem jelenti, hogy megváltozik a háziorvosok jól bevált négyórás rendelési ideje. Mostantól a háziorvosoknak négy órában kell rendelkezésre állniuk ügyeletesként, kötelezően havonta kétszer, amikor délután nincs rendelésük. 

Fontos része az új ügyeleti rendszernek, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nincs olyan kormányzati szándék, miszerint ezer forintos bújtatott vizitdíjat vezetnének be.

Többen vehetik igénybe a családtámogatásokat

Október elsejétől a kormány új intézkedései tovább segítik a gyermekes családokat az otthonteremtésben. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint több tízezer család számára nyílik meg a lehetőség, hogy könnyebben hozzáférjen a csok pluszhoz, a falusi csokhoz, valamint a babaváró támogatáshoz. Koncz Zsófia, a családokért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta:

A speciális adózók, a katás egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők számára egyszerűsödnek az igénylés feltételei.

Mostantól elegendő lesz egy év tb-jogviszony speciális adózási formában, és bevételeik 50 százalékát jövedelemként számíthatják be a hitelbírálatnál, így magasabb hitelösszegekhez juthatnak, és nagyobb értékű ingatlanokat vásárolhatnak.

Családbarát kormány

Immár 14 éve a kormány kiemelt célja a családok megerősítése, ennek érdekében széleskörű, stabil családtámogatási rendszert alakított ki. A 2010-es családbarát fordulat óta minden évben emelték a családokra fordított költségvetési források összegét, így az ma már meghaladja az évi 3300 milliárd forintot. A családokat ma több mint 30 intézkedés segíti a mindennapokban.

 

Október 1-től a közös képviselők nyilvántartásba kerülnek

Egy korábbi kormányrendelet szerint október elsejétől kezdve, 2025 májusáig van ideje a társasházak közös képviselőinek arra, hogy nyilvántartásba vetessék magukat az illetékes hatóságnál. A döntés alapján a közgyűlés azonnali hatállyal, kötelezően felmenti a tisztségviselőt, visszavonja a társasház-kezelői, ingatlankezelői megbízatást, ha a tisztségviselő a megválasztását követően legkésőbb a jogszabályban előírt határidőn belül nem kezdeményezi nyilvántartásba vételét.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek