POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.26.

Egyre népszerűbb a csok plusz és a falusi csok

Folyamatosan nő az igénybe vevők száma.

Egyre többen veszik igénybe a kormány otthonteremtési támogatását: az év első öt hónapjában a csok pluszt hatezren, a falusi csokot pedig 2500-an igényelték – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hornung Ágnes elmondta, a januárban bevezetett csok plusz iránt majdnem 12 ezer házaspár érdeklődött, hatezren igényelték is a kölcsönt átlagosan 26 millió forint értékben, így a befogadott kérelmek összege 160 milliárd forint.

Az államtitkár beszámolója szerint május végéig a kérelmezők 83 százaléka használt ingatlan vásárlására, 16 százaléka új ingatlan építésére vagy vásárlására, egy százaléka pedig meglévő otthon bővítésére kérte a támogatást.

Az igénylő családok felében az édesanya 30 év alatti, a kérelmezők 57 százaléka gyermektelenként, 36 százaléka egy, hat százaléka két, egy százaléka pedig három vagy több meglévő gyerek mellett kérte a csok pluszt. A házaspárok mintegy fele egy, másik fele pedig kettő vagy több gyermeket vállalt a támogatás igénybevételekor.

Az egy gyermeket vállalók átlagosan 23 millió, a két gyermeket vállalók 29 millió, a nagycsaládot tervezők pedig 44 millió forint összegben igényeltek kölcsönt.

Hornung Ágnes kiemelte, az adatok alapján a családok mernek gyermeket tervezni, vállalni és belevágni az otthonteremtésbe, mert a kormány biztonságot és kiszámíthatóságot ad nekik, a háborús helyzetben is megvédi őket, valamint megvédi és bővíti a családtámogatásokat is.

A szintén januárban bővített falusi csok iránt május végéig ötezer házaspár érdeklődött, közülük 2500-an nyújtottak be kérelmet átlagosan nyolcmillió forint összegben, így a falusi csok esetében a befogadott kérelmek összege 20 milliárd forint – ismertette az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy

az igénylések hét százalékát új családi ház építésére vagy vásárlására, 56 százalékát használt ingatlan korszerűsítéssel vagy bővítéssel egybekötött vásárlására, 36 százalékát pedig a meglévő korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a falus csok betölti célját, hozzájárul a kistelepülések lakosságmegtartó erejéhez és a vidék megújulásához.

Július elsején indul az otthonfelújítási program. A korábban tervezettnél hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás. A kölcsönkérelmek az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban nyújthatók majd be. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány az eredeti elképzelésekhez képest még kedvezőbb feltételekkel nyújt vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt.

Jelenleg több tízezer felújítás alatt álló ház van, amelyeknek a száma júliustól még tovább nőhet azzal, hogy elstartol az otthonfelújítási program. Ennek köszönhetően az Energiaügyi- és a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint

legalább 20 ezer, 1990 előtt épült családi ház válik korszerűbbé, energiatakarékosabbá –

 

számolt be róla az M1 Híradó.

A családokért felelős államtitkár a program bejelentése után azt mondta: ez illeszkedik a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos politikájába.

Hornung Ágnes hangsúlyozta:

„Ennek a felújításnak a keretében egy legalább 30 százaléknyi energiafogyasztást kell elérni. Ez illeszkedik a kormánynak abba a politikájába, hogy a rezsicsökkentéssel tartott ár színvonalhoz még inkább hozzátudjunk járulni, ahhoz, hogy a családok, az ilyen házakban élők igénybe tudják továbbra is és hosszútávon is venni ezt a rezsicsökkentett árszínvonalat.”

 A csok plusz és a kibővített falusi csok után a következő hónapban induló harmadik nagy családtámogatási formára, az otthonfelújítási programra 108 milliárd forintot szán a kormány. A támogatás összege egyenként legfeljebb 6 millió forint lehet, aminek egyik részét nem kell visszafizetni, a másik része pedig kamatmentes kölcsön.

Ez az, ami megmaradt az eredeti elképzelések közül, ugyanakkor számos ponton kedvezőbbé tették a támogatás feltételeit.

A Híradónak nyilatkozó szakértő elmondta: az eredeti változat szerint az igénylőnek legkésőbb 2024. május 1-e óta már a felújításra váró ingatlanban kellett volna igazoltan laknia, de ezt a határidőt most a kormány június 1-re módosította. Ráadásul nem is feltétlen a támogatást igénybe vevőnek kell a házban élnie, hanem elég az is, ha közeli hozzátartozója lakik ott.

Fontos változás az is, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is bekerült a támogatható tevékenységek közé. Mint ahogy az is, hogy az új, korszerű műanyag nyílászárók mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelését is elfogadja a program. Újdonság az is, hogy az állami segítség mértékének megállapításához szükséges jövedelem meghatározásakor figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő gyerekeket is.

De talán a legfontosabb módosítás a futamidő meghosszabbítása.

„A kamatmentes kölcsönnek a maximális futamidejét 10 évről 12 évre növelték. 10 év mellett egy ilyen kölcsönnek a törlesztő részlete valahol 24- 36 ezer forint körül alakult volna, a futamidő hosszabbítása miatt viszont ez a törlesztőrészlet lecsökkenne 14- 25 ezer forintra. Gyakorlatilag az energiamegtakarítás miatti rezsicsökkenés ezt a havi törlesztő részletet vissza is termelheti az érintett családoknak” – nyilatkozta Árgyelán József, a Bankmonitor vezető elemzője.

Az Építési Vállalkozók Országos szakszövetségének számításai szerint a támogatási program mintegy 200 milliárd forintnyi feladatot jelent az ágazati, döntően mikro- és kisvállalkozások számára, ami jelentősen hozzájárulhat a szektor teljesítményének növekedéséhez.

A szakmai szervezet szerint az állami segítség önerős kiegészítésével

az eredetileg meghatározott 30 helyett akár 50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

Az ÉVOSZ becslései szerint hozzávetőleg 2,2 millió felújításra váró ingatlan van Magyarországon, ezért fontos lenne, hogy a mostani programot újabbak kövessék.

Mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget az Otthonfelújítási program, amelyben az energiamegtakarítást célzó sikeres támogatási kérelem elkészítéséhez és megvalósításhoz hozzáértő szakértő (pénzügyi és építőipari) közreműködése szükséges – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)  az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a program mintegy 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot generál, elsősorban a mikró és kisvállalkozások számára.

A szakszövetség leszögezte: a felújításokhoz szükséges magyarországi gyártású építési termékek és a kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll. A lakosság figyelmét az ÉVOSZ elsődlegesen a hazai gyártású, környezeti minősítéssel rendelkező termékekre hívja fel, amelyek a www.termekinfo.emi.hu oldalon érhetőek el.

Arra is kitértek, hogy a támogatás alapfeltételét jelentő 30 százalékos energiamegtakarítás különböző felújítási módokon érhető el. A szakszövetség szerint a lakóingatlan műszaki adottságaiból kiindulva, a támogatást kérelmező pénzügyi lehetőségeit is számításba vevő szakértői közreműködés kell az alapos előkészítéshez. Ezen felül javasolják, hogy a kivitelezőt is minél előbb vonják be az energiamegtakarítást célzó előkészítésbe. Az ÉVOSZ a támogatási program végrehajtásához közreműködőnek – az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ofp.emi.hu oldalán – regisztrált vállalkozásokat ajánlja, ugyanis ezen vállalkozások például a felújításhoz szükséges anyagok beszerzéséhez és a kivitelezéshez a felhasználható támogatási összeg 75 százalékos nagyságrendjében előleget tudnak lekérni az egyébként utófinanszírozású támogatási programban.

Közölték, hogy a támogatási összeg önerős kiegészítésével olyan mértékű felújítás is elvégezhető, amelynek eredményeként akár 50 százalékos nagyságrendű energiamegtakarítás is elérhető. Ennek megvalósításához azt szorgalmazza az ÉVOSZ, hogy minél több építési terméket regisztráljanak a gyártók és forgalmazók a támogatási program információs rendszerében, megszerezve ezzel az egyszerűsített környezeti minősítést is a termékhez.

Hozzátették, a támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már az idei őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Az ÉVOSZ becslése szerint Magyarországon mintegy 2,2 millió olyan lakóingatlan van, ami a programba bevonható. Ezért is fontos, hogy az Otthonfelújítási programot a tapasztalatok felhasználásával, újabbak is kövessék. Szükségesnek tartják például, hogy a jövőben a társasházi lakások is felújítási program részesei lehessenek – olvasható a szakszövetség közleményében.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek