Létrehozva: 2024.10.08. 05:45

Családi adókedvezmény: ennyit ér a 2025-re ígért duplázás, íme az összegek!

A miniszterelnök elmondta: jövőre két lépcsőben megduplázzák majd a családi adókedvezményt. Mutatjuk, hogy kiknél és mennyivel több marad a kasszában, ha teljesen kihasználjuk a családi adókedvezményt!

Az elmúlt években tapasztalt infláció a magyar családokat sem kímélte, a kormány pedig tisztában van ezzel ténnyel. A kabinet a családi adókedvezmény emelésével, pontosabban annak megduplázásával hagyna több pénzt a családi kasszákban. Az intézkedés nagyjából egymillió magyar háztartást érinthet.

családi adókedvezmény
A családi adókedvezmény megduplázásával ismét helyzetbe hozná a magyar családokat a kormány / Fotó: Pexels (illusztráció)

Orbán Viktor Tusványoson beszélt először a családtámogatás eme formájának megduplázásáról. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy 
 

a 2025-ös évben a gyerekek után járó adókedvezményt, valószínűleg nem egy, hanem két lépésben, de egy év alatt meg kell duplázni, hogy visszanyerjük a demográfiai javulás lendületét.

Mi az a családi adókedvezmény?

A családi adókedvezmény olyan adókedvezmény, amellyel az arra jogosult összevont adóalapját csökkentik, azaz a kedvezmény miatt nő a jogosult nettó fizetése, ugyanakkor a bruttó nem változik. A nettó bér a 15 százalékos személyi jövedelemadó és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék rovására lesz magasabb. A családi adókedvezmény mértékét mindig az eltartottak száma alapján határozzák meg. 

A családi adókedvezmény összege ma, havi szinten, az eltartott gyermekek számától függően:

  • 1 eltartott esetén 10 000 forint gyermekenként, vagyis ma havi 10 ezer forint
  • 2 eltartott esetén 20 000 forint gyermekenként, vagyis ma havi 40 ezer forint 
  • 3 vagy több eltartott esetén ma havi 33 000 forint gyermekenként.

A miniszterelnök által felvázolt emeléssel az egygyerekesek havi nettó 10 ezer forintja 20 ezer forintra, a kétgyermekeseké gyermekenként 40 ezer forintra, vagyis havi 80 ezer forintra emelkedne. Három gyerek esetén pedig a duplázás értelmében az összeg jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után.

Ugyanakkor mivel ez jövedelemfüggő, a családok nem mindegyike tudja most sem igénybe venni a kedvezmény maximális mértékét.

Hány éves korig jár?

A családi adókedvezmény 2024-ben – és így várhatóan 2025-ben is – legkorábban a magzat 91 napos korától jár általánosságban a gyerek 16. életévének betöltéséig. Ezen felül a kedvezmény mindaddig jár a szülőnek, amíg a gyerek nappali tagozatos köznevelési intézményben tanul, egészen az érettségi letételéig. Ezt követően, ha a gyereknek van a családi adókedvezmény szempontjából kedvezményezettnek minősülő fiatalabb testvére, akkor az eltartottak számát illetően - például a családi pótléknál - továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért.

 

Újra jön a 13. havi nyugdíj: az idősekről is gondoskodik a kormány

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy nemcsak tovább emelik a nyugdíjakat, de jövő februárban újra 13. havi nyugdíjat is fizetni fognak az időseknek. A pénzügyminiszter bejegyzése szerint a tavalyi 18,5 százalékos és az idei 6 százalékos nyugdíjemelés után a 2025-ös költségvetésben is biztosítják a januári emeléshez szükséges forrásokat, amelynek mértéke az éves várható inflációval megegyezően 3,2 százalék körül alakulhat. Varga Mihály megerősítette továbbá, hogy a magyar kormány 2025 februárjában már ötödik alkalommal fog 13. havi nyugdíjat fizetni az illetékeseknek.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek