Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.09.14.

Nógrádi György: rengeteg a magyar halott és sebesült Ukrajnában

Az ország egyik legnépszerűbb biztonságpolitikai szakértője szerint óriási nyomorúságot hoz a háború egész Ukrajnában. Nógrádi György szerint a magyarok helyzete is szörnyen nehéz Kárpátalján.

Exkluzív interjút adott a Ripostnak Nógrádi György. Elsősorban arról kérdeztük az ország egyik legismertebb biztonságpolitikai szakértőjét, hogy mi a helyzet jelenleg Ukrajnában és milyen a magyar kisebbség helyzete a háborúban álló keleti szomszédunkban.

Nógrádi György
Nógrádi György minden tisztelete azoké a kárpátaljai magyaroké, akik kitartanak a szülőföldjükön a háború ellenére is. Fotó: Mate Krisztian

Nógrádi György is látta, mi folyik a magyar határon...

A háború kitörése egy rendkívül szörnyű folyamatot indított el. Nekem nagyon érdekes, hogy hány embert lőnek agyon Ukrajna nyugati határainál: a magyar határnál, a szlovák határnál, a román határnál, a többi határnál. És aki tud, menekül. Óriási pénzeket fizetnek embercsempészeknek, hogy hozzák át őket. Én néhány nappal ezelőtt voltam a román-ukrán határnál, és láttam, hogy hogy jönnek át emberek. Ukrajnában általános a korrupció, és egy ember bármit megtesz, hogy ne haljon meg. 

- mesélte lapunknak személyes tapasztalatait Nógrádi György, aki kitért arra is, hogy a magyar kisebbség rendkívül nehéz helyzetben van Kárpátalján.

A háború folyamán a lakosság megváltozott, a háború előtt a magyarok aránya volt 8-től 12 százalék. Nagyon sok a magyar halott, nagyon sok a magyar sebesült, nagyon sok, aki elmenekült. Nagyon sok magyar hál’ Isten a helyén maradt, de szörnyű nehéz a magyarok helyzete. Az ukrán nacionalizmus tombol, nagyon sokszor rájuk szólnak, hogy miért beszélnek magyarul. De ezek a magyarok kitartanak a helyükön, és minden tiszteletem az övék

- elemezte a helyzetet a szekértő, aki szerint lehetne sokkal is rosszabb a helyzet, de bizonyos okok miatt az oroszok úgy döntöttek, hogy a főként magyarok lakta Kárpátalját nem bombázzák:

Eddig az oroszok magyar lakta területeket nem lőtték, ennek nagyon sok politikai oka van. Többek közt az, hogy jók az orosz-magyar kapcsolatok. De látjuk azt, hogy Ukrajna egészében rengeteg ember halálát, sebesülését, nyomorúságát hozza a háború, és úgy néz ki, hogy a mai ukrán vezetés ezzel nem törődik. 

Nógrádi arra is kitért, hogy Ukrajnában egyre többen halnak meg, sebesülnek meg vagy szöknek el onnan. Ez pedig oda vezet, hogy egyre kevesebb a rendelkezésre álló katonák száma is a fronton

Olyan fokon nincs ember, hogy a hadseregbe behívható fiataloknál a korhatárt levitték és az idősöknél a korhatárt fölvitték. Ha megnézem a halottak átlagéletkorát, az minden csak nem egy profi hadseregre vall, és ha megnézem, hogy hány 50 éves hal meg a fronton, akkor azt kell látnom, hogy Ukrajna ezt a háborút már elveszítette. 

- fejezte be elemzését a biztonságpolitikai szakértő

Íme egy videó a világháborús veszélyről:

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek