Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.09.17.

„Elegünk lett a nagyvárosi életből” – Londonból költözött egy alföldi tanyára Petra és Feri

Csépes Petra és Gyergyószegi Ferenc 12 évet élt Londonban, majd hoztak egy óriási döntést: hazaköltöztek, és nem is akárhova. A fiatal házaspár London után egy jászsági tanyát vett meg, végképp hátat fordítva a nagyvárosi nyüzsgésnek.

Szerző Kis Dalma Róza

Alig tíz percre az M3-as lehajtótól egy apró földút vezet el a Gyurgyalagos tanyára, Petra és Feri jászfényszarui paradicsomába, amire lecserélték Londont. A 2 hektáros tanyát két éve vették meg, ami akkor még csupa gaz volt, rajta egy omladozó vályogházzal. Feri költözött haza előbb és neki is esett a munkának, miközben a telken álló lakóautóban vészelte át az első telet. Mindez nehezen elképzelhető azok után, ami most a tanyán fogad minket.

London
Petra és Feri egy valóságos csodát alkottak meg Jászfényszaru mellett  Fotó: Ripost

„Londonban mindig van valaki körülötted, itt csak a csend van”

Takaros, felújított házikó, tágas verandával. Csaholó kutyusok fogadják a Gyurgyalagos tanyára érkezőket, nem beszélve a két tulajdonosról, Petráról és Feriről, akikből süt az életszeretet és a jókedv. Nem is csoda, hiszen a ház mögött 1500 négyzetméternyi ágyás tárul a szemünk elé, két fóliasátorral, a vidéki hangulatot pedig a tyúkok kotkodácsolása adja meg.

Huszonévesen még jó volt a nagyvárosi élet, meg a nyüzsgés, aztán ahogy egyre idősebb lettem, inkább ingerültté tett. Londonban valóban az van, hogy mindig van valaki körülötted, főleg a munkáról szól az a város, amiből azért itt is van bőven, de egészen más 

– kezdett bele a fiatal pár életük nagy történetébe, ami 5 éve kezdődött Londonban. Petra és Feri ott ismerkedett meg egymással, pár hónap ismeretség után pedig Feri feltette a nagy kérdést feleségének: tudna-e élni Petra egy tanyán, vele?

London
A pár saját maga termeszti a zöldségeket  Fotó: Ripost

A válasz igen volt, így megvettük az akkor nemrég eladóvá vált tanyát. Most járunk a második szezonunk végénél, jelenleg 40 kis részesedésünk van, ami azt jelenti, hogy ennyi zöldségközösség tagnak termeljük és szállítjuk a zöldségeket és a fűszernövényeket

 – árulták el a gazdászok, akik azt sem titkolták, hogy két év alatt odáig fejlesztették mindezt, hogy profitálnak is a munkájukból.

„Amit tőlünk kapnak az egy sokkal finomabb, bio, hazai termés, amit forgatás nélküli komposzt mulcsos műveléssel érünk el. Semmilyen vegyszert nem használunk, leszedve a tőről fogyasztható" – vezették stábunkat körbe az 1500 négyzetméteres területen, amit jelenleg aktívan művelnek. A Gyurgyalagos tanyán hatalmas a választék, csak paradicsomból és paprikából is olyan sokféle, számunkra is ismeretlen fajtát termesztenek, amilyet boltban sosem tudnánk megvenni.

A párnak nem sok tapasztalata volt a mezőgazdaságban, mielőtt megvették a tanyát, de az évek alatt  folyamatosan tanultak és fejlődtek. Feri például Budapestről költözött Londonba, majd onnan egyenesen a kakasok közé, a tanyára, de ezt elsőre senki nem mondaná meg, olyan jól áll nekik a tanyasi élet.

London
Petra és Feri 12 év után költöztek haza Londonból és döntéseüket azóta sem bánták meg  Fotó: Ripost

„London után azt mondani, hogy ez a 2 hektár a miénk, az csodálatos”

Petra és Feri nem bánta meg, hogy hazajött. Tapasztalatuk szerint a kint élő magyarok többsége egy szobát tud bérelni, vagy maximum egy házat, amin másokkal osztozik, ráadásul hiába keresnek többet, az élet nagyon drága Londonban.

Londonban nem jellemző az, hogy egy családi házban élsz a pároddal és kerted van. Ott az élet annyira megdrágult, hogy teljesen mindegy mennyit keres például egy mosogató, a magyar bérekhez képest, mert a kiadás is több. Miután kifizette a lakbért, meg még vett magának enni is és ne adj Isten néha eljár szórakozni, akkor nem biztos, hogy annyira nagyon jól jön ki a hónap végén. Itt viszont szétnézünk és azt mondhatjuk, hogy ez itt a mi kertünk, csak a miénk 

– zárta gondolatait Feri, aki 12 év tapasztalat után pontosan tudja, hogy odakint sincs kolbászból a kerítés.

A fiatal pár célja, hogy fel tudjon venni egy alkalmazottat, aki segít a termelés hatékonyságát növelni, hiszen a terület óriási. Látva az elmúlt két év eredményét pedig kétség sem fér hozzá, hogy minden, amit megálmodnak az sikerülni is fog és a Londonból hazatért magyar pár számára ezek után nincs lehetetlen. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek