Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.17.

Nyakunkon a fűtési szezon: így készüljünk fel rá!

A napokban már sokan fűteni kezdtek, azonban az igazi szezon még csak pár hét múlva kezdődik majd. Mit érdemes átnézni otthon a fűtési szezon előtt és mihez kell szakembert hívni? Mutatjuk!

Különböző módon érdemes felkészülni az idei fűtési szezonra, attól függően, hogy mivel fogjuk melegen tartani a lakást. Ezek közül van olyan feladat, amit saját magunk is elvégezhetünk és van, amihez szakembert kell hívni. Íme a fűtési szezon előtti teendők listája!

fűtés fűtésszerelő fűtési szezon
Mit érdemes átnézni otthon a fűtési szezon előtt? Fotó: Andrew Angelov / Shutterstock

A központi fűtést használóknál már el is kezdődött a fűtési szezon

A központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerint a fűtési idény hivatalosan szeptember 15-én meg is kezdődött (tavaly még októbert 15-én kezdődött) és május 15-ig fog tartani. Ettől eltérni csak a fogyasztók egyhangú hozzájárulásával, a fogyasztók többségének igénye esetén lehet. Az üzembentartó a szolgáltatást a fogyasztói döntésnek megfelelően köteles nyújtani. Az ilyen fűtést használóknak a következőkre érdemes figyelniük a szezon előtt és alatt:

  • évente egyszer légtelenítsük a rendszert;
  • 2-3 évente vízkőteleníttessük és vasiszaptalaníttassuk a fűtőtesteket;
  • szellőztessünk rendszeresen és szakszerűen;
  • véletlenül se tegyünk olvadékony műanyagot a fűtőtestekre.

Aki fával fűt majd, erre figyeljen

Bizonyos időközönként minden fűtőberendezést érdemes felülvizsgáltatni. Kiváltképp igaz ez a fatüzelésű fűtőberendezésekre és a konvektorokra, a tökéletlen égés (mindegy, hogy fa vagy gáz) szén-monoxid mérgezéshez vezethet. Emellett a fatüzelésű berendezésekhez tartozó kéményeket is évente át kell nézetni, ugyanezen okból. Az ellenőrzést a katasztrófavédelem munkatársai végzik az ország nagy részében, a maradék településeken pedig az önkormányzat által megbízott cégek. A szolgáltatás továbbra is ingyenes (az első ellenőrzés, és ha nincs a házba vállalkozás bejegyezve), és nem kötelező megrendelni, de erősen ajánlott. 

Aki konvektorral fűt, így készüljön a fűtési szezonra

A cél a szén-monoxid mérgezés elkerülése és a hatékonyság növelése. Ennek érdekében egy alapos, szakember által elvégzett tisztítás javasolt kétévente. Mivel sok, használatban lévő konvektor túlkoros, arra is érdemes felkészülni, hogy apróbb javításra, alkatrészcserére is szükség lesz még a szezon kezdete előtt. Szerencsére egy öreg konvektor sok esetben még javítható, főleg ha rendszeresen karban van tartva, cserére ritkán van szükség. Amennyiben viszont mégis cserélni kell egy konvektort, az időbe és sok pénzbe kerül, ezért sem árt még most átnézetni a berendezést egy szakemberrel, hogy legyen időnk meghozni a megfelelő döntést. A munkához szakembert itt érdemes keresni.

konvektor fűtés szerelő
A kazánokat is évente át kell nézetni, lehetőleg még a fűtési szezon előtt. Fotó: Ruslan Ivantsov /  Shutterstock

Aki gázkazánnal fűt, annak is akad teendője

A gázkazánnal fűtőknek sem árt évente a szezon előtt kitisztíttatni, leellenőriztetni és műszeresen beállíttatni a cirkót, ugyanis, ha végleg elromlik már csak kondenzációs kazánra cseréltethetjük, amihez a kéményt is át kell majd alakíttatni. Ez pedig sok százezer forint és sok idő is, ezért nem jó, ha például csak november elején derül ez ki. Minden más típusú berendezés esetén (pl. fal, padlófűtés) is évente legalább egyszer, közvetlenül a fűtésszezon beköszöntése előtt érdemes elvégeztetni egy vegyszeres, gépi tisztítást. Emellett a családi házak esetében a gázüzemű berendezésekhez tartozó kéményeket kétévente érdemes a katasztrófavédelemmel leellenőriztetni.

Aki klímával fűtene erre figyeljen a szezon előtt és alatt

Egy jól szigetelt helyiséget, lakást hatékonyan és olcsón be lehet klímával is fűteni, ha megvan hozzá a megfelelő berendezésünk. Szinte minden klíma képes meleg levegőt is fújni, de egy telet végigfűteni csak kifejezetten erre a célra gyártott split klímával lehet olcsón és hatékonyan. Minél hidegebb van odakint, annál nehezebb dolga van egy klímának, ezért aki most szeretne télre klímát telepíttetni, olyan berendezést érdemes vennie, amelyik akár a -20,-25 fokban is zavartalan működésre képes. Ehhez a munkához képesített szakembert itt érdemes keresni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek