A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
Létrehozva: 2024.09.05.

Már csak ez hiányzott! Ez a poloska nemcsak ronda, de még csíp is!

Meztelen csigák, poloskák, szúnyogok és lódarazsak… és amikor már azt hinnéd, nem jöhet rosszabb, lecsapnak rád a csípve támadó poloskák. A márvány és a zöld vándorpoloskákkal folytatott ádáz harc semmi ahhoz képes ami ránk vár.

Az ősszel együtt évről évre a poloskainvázió is beköszönt, ám most úgy tűnik, új ellenséggel kell szembenéznünk. A klímaváltozás következményeként hazánkban is megjelentek a platánpoloskák, vagy más néven a csipkéspoloskák, melyek még az eddig megszokott poloskafajoknál is idegesítőbbek.

Macro,Shot,With,A,Lace,Bug,Or,The,Sycamore,Tiger;
Így néz ki a csípve támadó platánpoloska Fotó: ramona georgescu / shutterstock

Egyre több kellemetlenséget okoznak idehaza a platánpoloskák, ugyanis ezek az apró rovarok nem csak idegesítőek, de még csípnek is. A kinézete miatt csipkés poloskának is nevezett forró égövhöz szokott rovar a klímaváltozás következményeként telepedett meg hazánkban, és mivel otthonosan érzi itt magát, brutálisan elszaporodott. A platánfák közelében megjelenő rovarok csípése igen kellemetlen, ráadásul a szó szoros értelmében csapatostul indítanak támadást az emberek ellen.

A platánpoloska a fák levelét szívogatja, és bár nagy kárt nem okoz, nehéz ellene védekezni. A kártevő a fák kérge alatt telel át és ilyen szélsőséges meleg időben egy évben akár 3 nemzedék is képes ott kifejlődni. Nem csak az extrém meleg miatt jelentek meg tömegesen, hanem amiatt is, hogy a platánfák a meleg ellen úgy védekeznek, hogy ledobják kérgüket, ezzel a lakosságra szabadítva a fák kérge alatt szunnyadó rettenetes rovarokat. Na de felmerül a kérdés: miért csípik meg az embereket, ha békés növényevőkről van szó?

Próbaszúrást végez az emberen is, hogy van-e valami ennivaló. Csípése irritációt okozhat, de az egészségre komoly veszélyt nem jelent

 – nyugtatott meg mindenkit Székely Róbert földművelési és erdőgazdálkodási szakember a zaol.hu cikkében, majd hozzátette, ez a néhány milliméteres élőlény nem megy be a házakba, így „csak” a szabadban okoz problémát. Most akkor mindenki döntse el maga, hogy a szabadban csípve támadó poloskától vagy a házakban is megbúvó poloskafajokat tart jobban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek